Ανεπαίσθητο προβάδισμα στον προεδρικό υποψήφιο, αρχηγό του φιλοευρωπαϊκού κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Μπόρις Τάντιτς με ποσοστό 35,8%, δίνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου στη χώρα. Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς συγκεντρώνει ποσοστό 35,7%.

Οι κ.κ. Τάντιτς και Νίκολιτς, επικεφαλής των συνασπισμών «Επιλογή για μια καλύτερη ζωή» και «Εμπρός Σερβία» αντίστοιχα, προηγούνται σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Factor Plus. Ακολουθεί με ποσοστό 11,2% ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) Ιβιτσα Ντάτσιτς, τον οποίο στηρίζει ο συνασπισμός των κομμάτων Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) – Ενωμένη Σερβία (JS) και Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων (PUPS).

Στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, βρίσκεται ο επικεφαλής του κινήματος «Στροφή», αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς με ποσοστό 5,6%. Ακολουθούν ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 4%, ο Αλεξάνταρ Μαρτίνοβιτς από το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) (η έρευνα διενεργήθηκε πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Γιάντρανκα Σέσελι) με 3,6% και ο νυν υπουργός Υγείας, υποψήφιος με το κόμμα «Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας» Ζόραν Στάνκοβιτς με 1%.

Όσον αφορά τις συμμαχίες κόμματων, η έρευνα δείχνει προβάδισμα του συνασπισμού Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα – Νέα Σερβία – Κίνημα Δυνάμεων Σερβίας προηγείται με 33,4% και ακολουθεί ο συνασπισμός «Επιλογή για μία καλύτερη ζωή» με ποσοστό 29,4%.

Στην τρίτη θέση είναι ο συνασπισμός που συσπειρώνεται γύρω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) με ποσοστό 11,6% και ακολουθεί το κίνημα «Στροφή» με ποσοστό 6,3%.

Απαντώντας στην ερώτηση «σε ποιο βαθμό οι προεδρικές εκλογές θα επηρεάσουν την απόφασή σας για το κόμμα που θα ψηφίσετε στις βουλευτικές εκλογές;» το 70% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν θα επηρεαστεί, το 16% ότι θα επηρεαστεί πολύ λίγο και το 9% απαντά ότι θα επηρεαστεί «κάπως».