Πέντε μήνες μετά τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ,που κόστισε 369 ανθρώπινες ζωές στην πρωτεύουσα του Μεξικού, η χώρα συγκλονίστηκε χθες και πάλι από ισχυρή δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν θύματα, εκτός από δύο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη το ελικόπτερο του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος μετέβαινε στην πληγείσα περιοχή. Ο υπουργός και ο κυβερνήτης της πολιτείας Οαχάκα, που τον συνόδευε, διασώθηκαν, όπως και το πλήρωμα του ελικοπτέρου. Στο έδαφος όμως, δύο ζωές χάθηκαν.

«Δυστυχώς, άνθρωποι στο έδαφος έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa έδειξαν το ελικόπτερο μετά την πτώση του στην πόλη Πινοτέπα ντε Ντον Λουίς. Δημοσιογράφος του δικτύου που συνόδευε τους αξιωματούχους απεγκλωβίστηκε από το ελικόπτερο με τη βοήθεια στρατιωτών.

Ο χθεσινοβραδινός σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Πόλη του Μεξικού προκαλώντας πανικό και ξυπνώντας μνήμες. «Η πόλη λειτουργεί κανονικά, οι ζημιές είναι περιορισμένες» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων. «Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες ή τραυματίες»  δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας.

Το μέγεθος του σεισμού, που σημειώθηκε στις 17:39 τοπική ώρα (01:39 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου) ήταν 7,2 βαθμοί, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) και τη Γεωλογική Υπηρεσία του Μεξικού.

Οι αρχές κάνουν λόγο για ζημιές σε αρκετά κτίρια στην πόλη Πινοτέπα ντε Ντον Λούις και στο Σαντιάγο Γαμιλτεπέκ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 37 χλμ., σύμφωνα με το USGS, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει γιατί αυτή η ισχυρή σεισμική δόνηση δεν είχε παρά λίγες ζημιές.

Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, το Μεξικό βρίσκεται σε σημείο όπου τέμνονται πέντε τεκτονικές πλάκες και είναι μία από τις χώρες παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα.