Το Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ, μια σημαντική συνιστώσα της εξέγερσης των Τουαρέγκ στο Μάλι, κήρυξε σήμερα «την ανεξαρτησία του Αζαουάντ» με δήλωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό του και την οποία έκανε ένας από τους εκπροσώπους του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Κηρύσσουμε επισήμως την ανεξαρτησία του Αζαουάντ που αρχίζει από σήμερα», δήλωσε ο Μοσά Αγκ Αταχέρ, προσθέτοντας πως θα γίνουν σεβαστά «τα σύνορα με τα όμορα κράτη».

Νωρίτερα η στρατιωτική χούντα που έχει πάρει την εξουσία από τις 22 Μαρτίου στο Μαλί κάλεσε τους πληθυσμούς του βόρειου τμήματος της χώρας «να αντισταθούν» στις «ανταρτικές ομάδες και στους άλλους εξτρεμιστές επιτιθέμενους», οι οποίοι ελέγχουν εφεξής τις περιοχές τους.

Η χούντα «εκφράζει την αλληλεγγύη της προς όλους τους πληθυσμούς του Μάλι που έχουν απομονωθεί στο έδαφος της χώρας, στο οποίο έχουν εισβάλλει ανταρτικές ομάδες και άλλοι εξτρεμιστές επιτιθέμενοι», και τους καλεί «να αντισταθούν και τους διαβεβαιώνει ότι το κράτος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια το ταχύτερο δυνατό για να τους ξαναφέρει πίσω την ασφάλεια», αναφέρει η στρατιωτική χούντα σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα διατηρήσουν τις πιέσεις τους προς τους υπευθύνους του πραξικοπήματος στη χώρα, ελπίζοντας στην εγκαθίδρυση μιας πολιτικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα το σύνολο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που είναι υπεύθυνος για το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, τον λοχαγό Αμάντου Σανόγκο, να έχουν «σημαντικό αντίκτυπο».

«Η επιλογή είναι σαφής: ο Σανόγκο και οι συμπατριώτες του θα εγκαθιδρύσουν μια πολιτική κυβέρνηση με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τόνερ.

«Δεν προβλέπουμε να αμβλύνουμε τις κυρώσεις μας στο Μαλί προς το παρόν. Θέλουμε να διατηρηθεί η πίεση», σημείωσε.