«Βουλιάζει» η κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ από το αντικυβερνητικό ρεύμα, έχοντας ελάχιστες πιθανότητες να σωθεί, όπως δείχνει δημοσκόπηση της AGE/NIELSEN.

Τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος εξακολουθούν να πέφτουν, καθώς τρεις στους πέντε ψηφοφόρους αποδοκιμάζουν το έργο της πρωθυπουργού και η πλειοψηφία του αυστραλιανού λαού αντιτίθεται στην επιβολή του φόρου διοξειδίου του άνθρακα.

Αντίθετα, η δημοσκόπηση καταγράφει σταθερή άνοδο του Συνασπισμού των συντηρητικών κομμάτων, με παράλληλη άνοδο του ποσοστού των ψηφοφόρων που απορρίπτουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αύξηση του ποσοστού των ψηφοφόρων που θεωρούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι ‘Αμποτ, «καταλληλότερο» πρωθυπουργό.

Τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος στην πρώτη καταμέτρηση έπεσαν κατά επτά μονάδες στο 27%. Ο Συνασπισμός ανέβηκε κατά τρεις μονάδες στο 47%, έναντι 13% των Πρασίνων, 6% των ανεξάρτητων, 2% του κόμματος «Πρώτα η Οικογένεια» και 4% άλλων κομμάτων και υποψηφίων.

Τα αριθμητικά δεδομένα της πρώτης κατανομής προδιαγράφουν εκλογική συντριβή της κυβέρνησης Γκίλαρντ, ίδια με αυτή που υπέστη η Εργατική κυβέρνηση Μπλάι στις πρόσφατες εκλογές στο Κουίνσλαντ.

Η εικόνα του Εργατικού Κόμματος δεν βελτιώνεται και στη δεύτερη κατανομή των σταυρών δεύτερης προτίμησης ο Συνασπισμός συγκεντρώνει 57% έναντι 43% του Εργατικού Κόμματος.