Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε σήμερα μια έκκληση να επιβληθεί ένας νέος ειδικός φόρος εισοδήματος για να χρηματοδοτηθεί η δημογραφική κρίση, λέγοντας ότι η –ακόμη μυστική– πολιτική που πρόκειται να ανακοινώσει ο συνασπισμός δεν περιλαμβάνει φορολογικές προτάσεις.

Η κοινή γνώμη αλλά και η πολιτική ηγεσία στη Γερμανία έχει θορυβηθεί από τον ταχύτατα συρρικνούμενο πληθυσμό που μπορεί να θεωρηθεί ενεργός ως εργατικό δυναμικό–κάτι που σημαίνει ότι σε μερικά χρόνια δεν θα είναι βιώσιμο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και της περίθαλψης, όταν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που είχαν γεννηθεί τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 συνταξιοδοτηθούν. Αυτές ήταν οι δεκαετίες που ο δείκτης γεννητικότητας στη Γερμανία είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο του.

Η πρόταση να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο από τώρα για να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά κόστη που θα ανακύψουν μετά το 2030 υποβλήθηκε από μια ομάδα βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), όπως έγραψε η εφημερίδα Die Welt.

Όμως ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «ουδείς φόρος υπό οποιαδήποτε έννοια» της λέξης σχεδιάζεται. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εντός του μηνός το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης.

Τα προγράμματα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στη Γερμανία δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα, το γαλλικό ινστιτούτο INED προέβλεψε ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας θα πέσει στα 71 εκατ. το 2055, κάτω από εκείνον της Γαλλίας, που προβλέπεται ότι θα ανέρχεται σε 72 εκατομμύρια.

Ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί είχαν προκαλέσει σάλο υποστηρίζοντας ότι οι άτεκνοι ενήλικες πρέπει να πληρώνουν ειδικό φόρο με το επιχείρημα ότι οι οικογένειες με παιδιά φέρουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος στην προάσπιση του μέλλοντος.

Αναφέρθηκαν εντάσεις στο συνασπισμό υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τις προτάσεις να δίνονται επιδόματα σε οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά χωρίς να χρησιμοποιούν βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, αντιτάσσεται σε αυτού του είδους τα επιδόματα. Σύμφωνα με ΜΜΕ, 24 μέλη της CDU στο κοινοβούλιο επίσης τάσσονται κατά ενός τέτοιου μέτρου. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι τα επιδόματα θα συμβάλλουν οι μητέρες να μένουν στο σπίτι αντί να αναζητούν δουλειά.