Σε νοσοκομείο της χωροφυλακής μεταφέρθηκε ένας φυλακισμένος ακτιβιστής στο Μπαχρέιν, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 56 ημέρες. «Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευσε», ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο δικηγόρος του.
Ο Αμπντουλχαντί αλ Χαουάτζα διακομίστηκε σε μια κλινική για παρακολούθηση, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Επικοινωνίας του Μπαχρέιν.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Χαουάτζα έχει χάσει 10 κιλά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε νοσηλευθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο για μία ημέρα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Χαουάτζα, που κάνει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την φυλάκισή του, αποφάσισε πλέον να δέχεται μόνο νερό. Μέχρι τώρα δεχόταν να πίνει ένα χημικό μίγμα το οποίο περιείχε γλυκόζη.
Ο Χαουάτζα είναι ένας από τους 14 άνδρες που έχουν φυλακιστεί επειδή ηγήθηκαν της αντικυβερνητικής εξέγερσης που σημειώθηκε πέρυσι στο Μπαχρέιν και η οποία κατεστάλη βίαια με τη βοήθεια στρατευμάτων από τις χώρες του Κόλπου. Έχει καταδικαστεί σε ισόβια, και αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία της έφεσης που έχει υποβάλει.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνουν ότι ο Χαουάτζα, ο οποίος έχει και δανέζικη υπηκοότητα, αλλά και οι συγκρατούμενοί του είναι φυλακισμένοι συνείδησης και πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
Στο μεταξύ, η οικογένεια του Χαουάτζα τον αναγνώρισε ως την υπόθεση αρ. 8 στην έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από μια επιτροπή έρευνας που συστήθηκε από την κυβέρνηση της Μανάμα έπειτα από διεθνή πίεση για τη βίαιη καταστολή των περσινών κινητοποιήσεων και στην οποία αναφέρονται οι μαρτυρίες ανώνυμων κρατούμενων.
Ο Χαουάτζα υπεβλήθη σε επέμβαση στο σαγόνι του αφού έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μετά τη σύλληψή του στις 8 Απριλίου 2011. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του που αναφέρεται στην έκθεση, οκτώ ημέρες μετά την επέμβαση ξεκίνησαν και πάλι να τον κακοποιούν.
Ο κρατούμενος ξεκίνησε απεργία πείνας σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα βασανιστήρια, επισημαίνεται στην έκθεση της επιτροπής.
Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν αναγνώρισε τα συμπέρασμα της επιτροπής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι κρατούμενοι πέθαναν από τα βασανιστήρια, όμως λέει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας και τα κέντρα κράτησης ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά.
Το Μπαχρέιν, ένα βασίλειο στο οποίο πλειοψηφούν οι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία, έδρα του Πέμπτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατέστειλε βίαια τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες είχαν αρχίσει το Φεβρουάριο του 2011, με τη βοήθεια άλλων μοναρχιών του Κόλπου.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, ενώ τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα μήνα, τον Φεβρουάριο. Τον Νοέμβριο μία επιτροπή έρευνας που συνέστησε η μοναρχία έκρινε ότι έγινε χρήση «υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας».