Δυο μονάδες του ινδικού στρατού, οι οποίες μια νύχτα του Ιανουαρίου κινήθηκαν προς το Νέο Δελχί χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση, προκάλεσαν συναγερμό στην πρωτεύουσα, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Indian Express».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μονάδα πεζικού της 33ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, η οποία έχει τη βάση της 150 χλμ από το Νέο Δελχί και μονάδα μιας αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στην ‘Αγκρα, έφθασαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας πριν τις διατάξουν να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι δυο μονάδες πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές ασκήσεις ρουτίνας για να ελέγξουν την ικανότητά τους να μετακινούνται σε συνθήκες ομίχλης και ότι δεν ήταν απαραίτητο να ενημερώσουν εκ των προτέρων γι΄αυτό την κυβέρνηση.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας Σιτανσού Καρ δήλωσε ότι δεν είναι αλήθεια πως οι κινήσεις των δυο στρατιωτικών μονάδων έθεσαν σε συναγερμό το υπουργείο.

Ο στρατός της Ινδίας δεν είναι γνωστός για συνωμοσίες κατά της κυβέρνησης σ΄αυτήν την ασταθή περιοχή. Οι κινήσεις αυτές των στρατευμάτων σημειώθηκαν σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στο στρατό και την κυβέρνηση.

Στις 16 Ιανουαρίου, την ημέρα που πραγματοποιήθηκαν οι ασκήσεις, ο αρχηγός του στρατού Βιτζάι Κουμάρ Σινγκ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να παραμείνει στη θέση του ακόμα ένα χρόνο πριν συνταξιοδοτηθεί, αλλά έχασε την υπόθεση.

Ο αρχηγός του στρατού υποστήριξε στη συνέχεια ότι τού πρόσφεραν 2,8 εκατομμύρια δολάρια για να τον δωροδοκήσουν και κατηγόρησε τον υπουργό ‘Αμυνας ότι δεν ενήργησε μετά τις πληροφορίες για διαφθορά στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Επίσης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό τον Μάρτιο τονίζοντας ότι ο στρατός δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα.