Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «οι έρευνες σε βάρος του ταμία της Λέγκας του Βορρά, Φραντσέσκο Μπελσίτο με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και απάτης σε βάρος του δημοσίου, συνδέονται με την ανάγκη ικανοποίησης οικονομικών αναγκών της οικογένειας του γραμματέα του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι».

Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιείται με την συνεργασία των εισαγγελιών του Μιλάνου, του Ρέτζιο Καλάμπρια και της Νάπολης και η οποία βασίζεται στην διαπίστωση ότι μέρος των δημοσίων χρηματοδοτήσεων που καλύπτουν τις εκλογικές δαπάνες χρησιμοποιήθηκαν από τη Λέγκα για την κάλυψη μη πολιτικών εξόδων.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, επικεφαλής μιας εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» στο κόμμα, ζήτησε αμέσως να εξακριβωθούν όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, να γίνει «πραγματική κάθαρση» και να παραιτηθεί ο ταμίας, Φραντσέσκο Μπελσίτο.

Η πιθανή όμως εμπλοκή του Μπόσι, στην οποία κάνει αναφορά και η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην όλη υπόθεση, με προοπτική μεγάλων ανατροπών στο εσωτερικών του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέγκα είχε κερδίσει μεγάλο ποσοστό ψήφων από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, στις περιφέρειες του εύπορου, ιταλικού Βορρά, με κύριο σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς των υπεξαιρέσεων και της όλης σήψης του πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Τύπο η δικαστική έρευνα ξεκίνησε από την διαπίστωση ότι το κόμμα του Μπόσι δεν παρουσίασε, στο κοινοβούλιο, έναν πιστό απολογισμό για το πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα που έλαβε από το ιταλικό δημόσιο ως χρηματοδότηση για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, προσθέτει, τέλος ότι ο ταμίας της Λέγκα φέρεται να διατηρούσε σχέσεις και με οικογένειες της Ντρανγκέτα, της πανίσχυρης μαφίας της Καλαβρίας.