Χρειάστηκαν πέντε χρόνια και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης 50 εκατομμυρίων λιρών, αλλά σήμερα το διάσημο Cutty Sark του Γκρίνουιτς είναι σχεδόν έτοιμο για να υποδεχτεί το κοινό και πάλι. Στις 26 Απριλίου, το ιστορικό πλοίο ανοίγει ξανά τις πύλες του για το ευρύ κοινό.

Το ιστορικό ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, το οποίο μετέφερε τσάι από τη Κίνα προς τη Σκωτία, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε το 2007. Οι φωτογραφίες του απανθρακωμένου πλοίου έκαναν την αποκατάσταση του να φαντάζει αδύνατη, ωστόσο οι συντηρητές κατάφεραν να σώσουν ένα κομμάτι της ναυτικής ιστορίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Στις 21 Μαΐου 2007, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά οι συντηρητές είχαν προλάβει να αφαιρέσουν το κατάρτι, τα ξάρτια και αντικείμενα των καμπινών, προτού ξεσπάσει η φωτιά.

Σήμερα, το ιστιοφόρο είναι πλήρως αποκατεστημένο και γυαλισμένο, έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες. Έχει υψωθεί πάνω σε ένα στήριγμα τεσσάρων μέτρων από χάλυβα και θα δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να βλέπει τη γάστρα του πλοίου.

Οι θεματοφύλακες του Cutty Sark ισχυρίζονται πως οι εργασίες επισκευής εγγυώνται την επιβίωση του ιστορικού πλοίου για τα επόμενα 50 χρόνια και η τράπεζα HSBC συμφώνησε να υποστηρίξει οικονομικά τη μελλοντική διατήρηση του πλοίου-ορόσημου του Γκρίνουιτς.

Το Cutty Sark καθελκύστηκε το 1869 στον ποταμό Κλάιντ της Σκωτίας για να μεταφέρει τσάι από την Κίνα και παρά το ότι οι κατασκευαστές του έδιναν διάρκεια ζωής μόνο 30 χρόνια, το ιστιοφόρο, που αποτελεί σπάνια κατασκευή με σκελετό από επεξεργασμένο σίδερο και επένδυση από ξύλο, αποδείχθηκε ανθεκτικότατο, ταξιδεύοντας στις θάλασσες για 84 ολόκληρα χρόνια, κατόρθωμα που ελάχιστα πλοία έχουν πετύχει.

Από το 1954 το Cutty Sark βρίσκεται στο Γκρίνουιτς, όπου λειτουργεί ως μουσείο, με τους επισκέπτες να έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια.