Τη σύλληψη 17 ανθρώπων, ανάμεσά τους και του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, διέταξε η εισαγγελία της Άγκυρας, λόγω της αντίθεσής τους στη στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι αρχές ανακοίνωσαν πως τα συλλαμβάνουν όσους επικρίνουν ή αντιτίθενται στην εκστρατεία στο Αφρίν. Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί υπό κράτηση περίπου 600 άτομα για διαμαρτυρίες ή για καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης.

Οι 17 ύποπτοι κατηγορούνται ότι επιδίωξαν να υποκινήσουν διαδηλώσεις και συγκρούσεις με πρόσχημα την αντίθεση στην επίθεση στο Αφρίν. Ανάμεσά τους είναι και ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σερπίλ Κεμάλμπεϊ. Το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι το μόνο μεγάλο πολιτικό κόμμα που αντιτίθεται στην εκστρατεία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στο Αφρίν.

Ο έτερος επικεφαλής του HDP, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι φυλακισμένος για φερόμενες σχέσεις με κούρδους αγωνιστές και είναι μεταξύ των πολλών ηγετικών στελεχών του κόμματος που βρίσκονται στη φυλακή με παρόμοιες κατηγορίες, τις οποίες αρνούνται.

Το YPG χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση και προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).