Μπλακάουτ σημειώθηκε σε συνοικίες του Καράκας, της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον τέσσερις σταθμοί του μετρό αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, ανέφεραν μέσω των λογαριασμών τους στο Twitter.

Οι επικριτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησής του υποστηρίζουν ότι το μπλακάουτ είναι άλλη μια ένδειξη της κακής κατάστασης της οικονομίας της χώρας, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι συγκλονισμένη όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Βενεζουέλα και εκτιμά τη βοήθεια που προσφέρει η Κολομβία στην αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα αυτή.

Με τον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στο πλευρό του, ο Τίλερσον τόνισε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς το πώς μπορούν να προσφέρουν «βοήθεια» στη Βενεζουέλα ώστε να «αποκατασταθεί η δημοκρατία» στη χώρα αυτή.

«Ο μόνος μας στόχος είναι να δούμε τη Βενεζουέλα να επιστρέφει στην τήρηση του Συντάγματός της, να αποκαθιστά το εκλεγμένο κοινοβούλιό της, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είπε ο Τίλερσον.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα αναμένεται να διεξαχθούν ως τα τέλη Απριλίου. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε πτώση εν μέσω της κατάρρευσης της οικονομίας, της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού και των στοιχείων περί αύξησης του υποσιτισμού σε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, επιδιώκει την επανεκλογή του και δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν με ή χωρίς την αντιπολίτευση, που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος Σάντος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση νίκης του Μαδούρο και αποκλεισμού της αντιπολίτευσης από την προσεχή νέα αναμέτρηση.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στη Βενεζουέλα –μια τόσο σπουδαία χώρα– και είμαστε επίσης συγκλονισμένοι από τις επιπτώσεις που έχει στην Κολομβία», ανέφερε ο Τίλερσον.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που αποδόθηκε στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στις αγορές, έχουν καταφύγει στην Κολομβία, στη Χιλή και άλλες χώρες.

Πριν καν αρχίσει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική (πλην της Κολομβίας οι άλλοι σταθμοί της ήταν ή θα είναι η Αργεντινή, το Μεξικό, το Περού και η Τζαμάικα) ο Τίλερσον έκανε μια δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση πολλών, όταν έκρινε πως ο Μαδούρο «θα μπορούσε» να ανατραπεί από τον στρατό της Βενεζουέλας.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τον Μαδούρο και την κυβέρνησή του ότι παραβιάζουν τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στο Καράκας. Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συνωμοτούν για να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στη χώρα του όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση αυτής της ιδεολογικής κατεύθυνσης στη Λατινική Αμερική και θέλουν να ληστέψουν τον πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας.