Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής, Τζέφρι Φέλτμαν, εξέφρασε σήμερα ανησυχίες για την «αυξανόμενη επιρροή του Ιράν» και της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

«Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Υεμένης και τους εταίρους μας στην περιοχή για να αποκρούσουν τις παρεμβάσεις του Ιράν» δήλωσε ο ο Φέλτμαν.

Στις αρχές Μαρτίου, σε μια ακρόαση στη Γερουσία, ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι παρέχει υλική βοήθεια, όπως οπλισμό, στους σιίτες αντάρτες οι οποίοι ελέγχουν ένα τμήμα της βόρειας Υεμένης.

Ο Φέλτμαν υποστήριξε επίσης ότι η Αλ Κάιντα «προσπαθεί να επωφεληθεί από το πολιτικό χάος και την ανασφάλεια» στην περιοχή για να ενισχύσει την παρουσία της, αλλά διαβεβαίωσε ότι η οργάνωση δεν έχει «μεγάλη λαϊκή στήριξη» στις αραβικές χώρες.

Ο Αμερικανός υφυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με τον νέο πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος χαρακτήρισε ουσιαστικής σημασίας για τη χώρα του τη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ.