Τελικά θα παραμείνει προφυλακισμένος ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, που κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», καθώς δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απεφάνθη σχετικά σήμερα, ανακαλώντας προηγούμενη απόφασή του για την υπό όρους αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.
Να θυμίσουμε πως ο Κιλίτς κρατείται από τον Ιούνιο του 2017.
«Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε τώρα την δική του απόφαση, την οποία εξέδωσε χθες, για την απελευθέρωση (του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας). Ο Τανέρ θα παραμείνει προφυλακισμένος», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός ερευνητής για την Τουρκία στους κόλπους της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Αυτό είναι ολέθριο για την οικογένεια του Τανέρ και όνειδος για την δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Γκάρντνερ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Κιλίτς, που συνελήφθη τον Ιούνιο του 2017 και κρατείται έκτοτε, κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος φέρεται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιούλιου 2016. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία αυτή.
Χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την αποφυλάκιση υπό όρους του Κιλίτς, ενώ η δίκη του αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου, όπως είχε δηλώσει ο συνήγορός του Μουράτ Ντιντζέρ, προσφέροντας μεγάλη ανακούφιση στην οικογένειά του και στη Διεθνή Αμνηστία.
Όμως γρήγορα απογοητεύτηκαν, όταν από τη φυλακή στην οποία κρατείτο στην Σμύρνη οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης αυτής κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τεθεί ξανά υπό κράτηση.
Αυτό που συνέβη στο μεταξύ ήταν ότι ο εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση που εξέδωσε χθες το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και έτσι ένα δεύτερο δικαστήριο έδωσε εντολή να παραμείνει υπό κράτηση, εξ ου και η προφυλάκισή του. Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είχε αρχικά διατάξει την αποφυλάκισή του συμμορφώθηκε με αυτή την απόφαση του άλλου δικαστηρίου και διέταξε την παραμονή του υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της δίκης του, εξήγησε ο Γκάρντνερ στο AFP.
«Το δικαστήριο άλλαξε γνώμη… Γιατί; Ποιος ξέρει, δεν δόθηκε καμία εξήγηση», έγραψε παράλληλα στο Twitter η Γκάουρι βαν Γκούλικ, διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο Κιλίτς δικάζεται μαζί με άλλους δέκα ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι έχουν όλοι αποφυλακιστεί υπό όρους από τα τέλη Οκτωβρίου του 2017. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, ο Γερμανός Πέτερ Στόιτνερ και ο Σουηδός Αλί Γκαραβί. Όλοι τους κατηγορούνται για παροχή βοήθειας σε τρεις «τρομοκρατικές οργανώσεις»: το κίνημα του Γκιουλέν, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).
Η δίκη αυτή, η επόμενη ακροαματική διαδικασία της οποίας αναμένεται να γίνει στις 21 Ιουνίου, ενίσχυσε τις ανησυχίες όσον αφορά την παραβίαση των ελευθεριών στην Τουρκία έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετά την οποία έχουν συλληφθεί 55.000 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών που έχουν συλληφθεί βρίσκονται δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών.