Μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Πολωνίας υποστηρίζει σήμερα πως οι δικαστικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες κατά του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για την βοήθεια που παρείχε για την εγκατάσταση στη χώρα μυστικών φυλακών της CIA για υπόπτους ως μέλη της Αλ Κάιντα, στη διάρκεια του πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

Παρά τις αναφορές του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποφαίνονται πως η Πολωνία και η Ρουμανία φιλοξένησαν κέντρα κράτησης της CIA, οι πολωνικές αρχές έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί την ύπαρξη τέτοιων βάσεων στο έδαφός της και υποστηρίζουν πως τα αμερικανικά αεροσκάφη απλώς προσγειώνοντας στα αεροδρόμιά της για ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

«Η εισαγγελία της Βαρσοβίας ήδη έχει ασκήσει κατηγορίες κατά του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από τις 10 Ιανουαρίου, αλλά δεν το απεκάλυψαν δημοσίως καθώς το θέμα είναι άκρως εμπιστευτικό», τονίζει στο σχετικό της άρθρο η Γκαζέτα Βιμπόρζα.

Ερωτηθέντα από το πρακτορείο Ρόιτερς στελέχη της εισαγγελίας, η οποία είχε δρομολογήσει εμπιστευτικές έρευνες από το 2008, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Ο Ζμπίγκνιου Σιεμιατκόφσκι, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από το 2002 έως το 2005 επίσης αρνήθηκε κάθε είδους σχόλιο.

Δύο από τους κρατούμενους στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο είχαν ισχυρισθεί πως κρατούνταν από Αμερικανούς πράκτορες στην Πολωνία. Ωστόσο, ο Λέζεκ Μίλερ, ένας από τους τρεις πρωθυπουργούς της Πολωνίας στο διάστημα που διήρκεσαν οι διερευνούμενες επιχειρήσεις της CIA, σήμερα επανέλαβε πως τίποτε τέτοιο δεν διαδραματίσθηκε σε πολωνικό έδαφος: «βάσει των όσων γνωρίζω, και όπως σας το έχω πει χιλιάδες φορές στο παρελθόν, δεν υπήρξαν φυλακές της CIA στην Πολωνία».