Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με αποκλεισμό από το απόγευμα μεγάλου τμήματος του κέντρου της Βιέννης, λαμβάνουν οι αυστριακές αστυνομικές αρχές για την αποτροπή επεισοδίων γύρω από τα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, όπου απόψε πραγματοποιείται ο αμφιλεγόμενος «Χορός των Ακαδημαϊκών», που διοργανώνει το συγκυβερνών στην Αυστρία, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Πάντως, παρά την απαγόρευση ενός κεντρικού αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στην Πλατεία των Ηρώων, συνολικά 3.000 αστυνομικοί θα «περιφρουρούν» τη γύρω περιοχή και τις αντιφασιστικές πορείες διαμαρτυρίας των διαδηλωτών.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Αστυνομία αναμένει αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, προφανώς εξαιτίας και του γεγονότος της συμμετοχής του Κόμματος των Ελευθέρων στην νέα αυστριακή κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ στην ίδια την χοροεσπερίδα στο Χόφμπουργκ, το «παρών» θα δώσουν τόσο ο αντικαγκελάριος του και αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κστίστιαν Στράχε, όσο και αρκετοί υπουργοί των Ελευθέρων.
Οι διοργανωτές της χοροεσπερίδας, η οποία καταγγέλλεται από μία σειρά αντιφασιστικών οργανώσεων ως «πανηγυρική σύναξη των ακροδεξιών ελίτ και διανοουμένων», αναμένουν σε αυτή πάνω από 2.500 επισκέπτες.
Ο Δήμος της Βιέννης είχε ζητήσει στο παρελθόν από την εταιρεία διαχείρισης των πρώην ανακτόρων του Χόφμπουργκ να μην δεχθεί στο μέλλον την πραγματοποίηση της αμφιλεγόμενης εκδήλωσης, η οποία, όπως επισημαινόταν σχετικά, «δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια συνάντηση δικτύωσης για ακροδεξιούς σε έναν από τους πλέον συμβολικούς τόπους της Αυστρίας».
Είναι η έκτη στη σειρά χρονιά που διοργανώνεται από το Κόμμα των Ελευθέρων ο «Χορός των Ακαδημαϊκών», ο οποίος αντικαθιστά την αμφιλεγόμενη χοροεσπερίδα γνωστής αυστριακής ακροδεξιάς «Αδελφότητας», που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο για πολλές δεκαετίες, ήδη από το 1952, στα πρώην ανάκτορα του Χόφμπουργκ.
Η τελευταία διοργάνωση της χοροεσπερίδας της «Αδελφότητας», το 2012, είχε «συμπέσει» με την 67η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο ‘Αουσβιτς που τιμάται διεθνώς ως «Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος».
Το γεγονός αυτό είχε θεωρηθεί ως «επιπλέον πρόκληση και χλευασμός απέναντι στα θύματα του ναζισμού και τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους στην Αυστρία», κατεβάζοντας τότε πάνω από 10.000 διαδηλωτές στην Πλατεία των Ηρώων, μπροστά στα πρώην ανάκτορα του Χόφμπουργκ.
(Φωτογραφία αρχείου)