Ένα νομοσχέδιο που ενισχύει τον έλεγχο των οικονομικών δοσοληψιών των μελών του Κογκρέσου, απαγορεύοντάς τους να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα, ενέκρινε χθες η αμερικανική Γερουσία.

Ο νέος νόμος απαγορεύει στους αιρετούς εκπροσώπους και στους υπαλλήλους του Κογκρέσου και των κυβερνητικών υπηρεσιών να αγοράζουν ορισμένα χρηματιστηριακά προϊόντα επωφελούμενοι από τις πληροφορίες που έλαβαν λόγω των αρμοδιοτήτων που έχουν. Οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώνουν μέσα σε διάστημα 90 ημερών οποιαδήποτε δοσοληψία τους στο Χρηματιστήριο άνω των 1.000 δολαρίων

Μετά από πολυήμερη συζήτηση, το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 96 υπέρ έναντι 3 κατά. Νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων το είχε εγκρίνει επίσης, με ψήφους 417 υπέρ έναντι 2 κατά. Το νομοσχέδιο θα σταλεί για επικύρωση στο γραφείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Στην ομιλία μου για την Κατάσταση της Ένωσης παρέθεσα ένα σχέδιο για την οικονομία όπου όλοι θα έχουν τις ευκαιρίες τους, όλοι θα πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί και όλοι θα σέβονται τους ίδιους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εξελέγησαν για να υπηρετήσουν τους Αμερικανούς», αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ, είπε ότι ο νόμος αυτός είναι ο καρπός των προσπαθειών των δύο κομμάτων και ότι θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους του.