Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας προσπάθησε κατά την ομιλία του στο Φόρουμ του Νταβός να επανορθώσει την εικόνα της χώρας του μετά την αυτονομιστική κρίση στην Καταλονία, προειδοποιώντας ότι οι «πολιτικές διαφωνίες» θα πρέπει να επιλυθούν εντός του πλαισίου που θέτει το ισπανικό σύνταγμα.

«Επιτρέψτε μου μία δόση εθνικής υπερηφάνειας…Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η Ισπανία είναι μία μεγάλη χώρα;», δήλωσε ο Φελίπε κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας ως βασιλιά στο μεγάλο ραντεβού της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Ο ισπανός μονάρχης αναφέρθηκε στην τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας, η οποία έγινε το 2017 ο δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, και στην δυναμική ανάκαμψη της τέταρτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας.

Περιγράφοντας τα γεγονότα της Καταλονίας ως «απόπειρα ανατροπής των θεμελιωδών κανόνων και των αξιών» του ισπανικού συντάγματος, είπε: « οι πολιτικές διαφωνίες και οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες και τις αξίες του συντάγματός μας».

«Οι Ισπανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ευημερία και η πρόοδος του λαού μας κατά τον 21ο αιώνα δεν θα εξαφαλισθούν με την μοναξιά, την απομόνωση ή τη διαίρεση», κατέληξε.