Ο σχηματισμός ζώνης την οποία θα ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ αντάρτες στη Συρία, μπορεί να οδηγήσει στη διαίρεση της χώρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στη συγκεκριμένη περίπτωση, δείχνει ότι οι Αμερικανοί δεν είναι προσηλωμένοι στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
«Οι ενέργειες που μπορούμε να δούμε αυτήν τη στιγμή δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Μόλις χθες μια νέα πρωτοβουλία ανακοινώθηκε, οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν τις αποκαλούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να ορίσουν κάποιες μεθοριακές ζώνες ασφαλείας», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει στην πράξη ως αποτέλεσμα την απομόνωση μεγάλων τμημάτων εδαφών κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ και ανατολικά του Ευφράτη, τα οποία βρίσκονται σήμερα υπό τον έλεγχο των SDF.
«Όμως η σχέση μεταξύ Αράβων και Κούρδων εκεί είναι περίπλοκη. Η ανακοίνωση ότι η ζώνη αυτή θα ελέγχεται από τις ομάδες υπό τις ΗΠΑ, από δυνάμεις έως και 30.000 ανδρών, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρχει ένα σχέδιο για την διαίρεση της Συρίας», πρόσθεσε.
Κι συμπλήρωσε σχετικά: «Γνωρίζετε ότι αυτό έχει ήδη προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της Τουρκίας, ενώ έχω πει ότι για μας αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Αυτή η νέα μονομερής κίνηση-τελεσίγραφο δεν συμβάλει στην ρύθμιση της κατάστασης».
«Ίδια πολιτική στο θέμα Ομπάμα και Τραμπ»
Οι προσεγγίσεις στην συριακή σύγκρουση των κυβερνήσεων τόσο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και του νυν, Ντόναλντ Τραμπ, είναι παρόμοιες, πρόσθεσε ο Λαβρόφ, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα (στις προσεγγίσεις) των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ. Δυστυχώς, και στις δύο περιπτώσεις βλέπουμε μια επιθυμία να υποστηριχθούν αυτοί που θέλουν να κάνουν πρακτικά βήματα, με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και όχι μια επιθυμία να δοθεί ένα τέλος στην σύγκρουση το ταχύτερο δυνατό», τόνισε.
Κατά την ετήσια αυτή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία ελπίζει πως η Τουρκία θα ολοκληρώσει σύντομα την δημιουργία των σημείων ελέγχου στην ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ.
«Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των υπολοίπων σημείων ελέγχου γύρω από την ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, επειδή, εξ όσων γνωρίζουμε, έχουν αναπτύξει μόνον τρία από τα είκοσι. Οι ηγέτες μας συζήτησαν το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια επαφών που είχαν. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα επιταχυνθεί το έργο. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ιντλίμπ», επισήμανε ο Λαβρόφ.
Η Ρωσία ελπίζει ότι το Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου της Συρίας που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 29 και 30 Ιανουαρίου θα προσφέρει μια ώθηση στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ διαδικασία στη Γενεύη, για τη ρύθμιση της συριακής σύγκρουσης, όπως σημείωσε.
«Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία για το Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου της Συρίας θα παίξει επίσης έναν ρόλο δίνοντας κίνητρο στον ΟΗΕ για να επιταχύνει την εργασία του. Τέλος πάντων, η διαδικασία του Σότσι έχει στόχο τη στήριξη των συνομιλιών στη Γενεύη», τόνισε ο Λαβρόφ και εξήρε επίσης τον ρόλο της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, οι οποίες ξεκίνησαν τη διαδικασία της Αστάνας για μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία πριν από έναν χρόνο.
Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε κατά την ετήσια αυτή συνέντευξη Τύπου, ότι «η διαδικασία της Αστάνας δεν ανταγωνίζεται τις προσπάθειες του ΟΗΕ. Επιπλέον ο ΟΗΕ μετέχει πάντα στις συνόδους των διεθνών συνεδριάσεων στην Αστάνα». Η Ρωσία άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Συρία τον περασμένο μήνα, αλλά η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει την αεροπορική της βάση στην Χμεϊμίμ στην επαρχία Λαττάκεια όπως και τη ναυτική της βάση στην Ταρτούς «σε μόνιμη βάση».
Ανησυχία στη Μόσχα για τις προθέσεις των ΗΠΑ και στο Ιράν
Επίσης, ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα στηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ. «Οι τελευταίες δηλώσεις του (Αμερικανού προέδρου) δεν μας προκαλούν αισιοδοξία και δεν ενισχύουν τη σταθερότητα» της ιστορικής αυτής συμφωνίας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρηση» της συμφωνίας αυτής, πρόσθεσε.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του», βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έδωσε στους Ευρωπαίους, την Παρασκευή (12/01), τελεσίγραφο να σκληρύνουν τους επόμενους μήνες τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν επιθυμούν την παραμονή της Ουάσιγκτον σε αυτήν.
«Δεν θα στηρίξουμε αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ΗΠΑ, να αλλάξουν τη φρασεολογία της συμφωνίας, περιλαμβάνοντας πράγματα που θα είναι εντελώς απαράδεκτα για το Ιράν», επισήμνε ο Λαβρόφ.
Μάλιστα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters και το Sputnik, ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «αναζητούν ένα συμβιβασμό» μετά το τελεσίγραφο Τραμπ. «Αυτό κινδυνεύει να τους οδηγήσει σε μια κακή τάση, προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση», εκτίμησε.
Στη συνέχεια έκανε τη σύγκριση μεταξύ Ιράν και Βόρειας Κορέας: αν η συμφωνία με την Τεχεράνη ακυρωθεί, «τότε βάλτε στη θέση της τη Βόρεια Κορέα». «Τους υποσχόμαστε ότι θα αρθούν οι κυρώσεις αν εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Το εγκαταλείπουν, αλλά κανείς δεν άρει τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ», εξήγησε.
Το Σάββατο (13/01), ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε χαρακτηρίσει «πολύ κακό υπολογισμό» και «σοβαρό λάθος» μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.