Πολύ ευρύτερο από αυτό που αρχικά δείχνει φαίνεται να είναι το παιχνίδι που παίζεται με την εξέγερση στη Συρία, καθώς ένα νέο κρίσιμο στοιχείο μπαίνει στον σκακιέρα, σύμφωνα με αναφορές της εταιρείας γεωφυσικών μελετών ΡGS τα οποία αξιολόγησε και η ΒΕΙCΙΡ/FRΑΝLΑΒ: Ναι μεν η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν πολύ σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και πιθανόν και πετρελαίου (βρέθηκε και νέο κοίτασμα στις ακτές του Ισραήλ και το «Οικόπεδο 4» της Κύπρου δείχνει να έχει την διπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου από το «Οικόπεδο 12»), αλλά το τεράστιο κοίτασμα φαίνεται ότι βρίσκεται στις ακτές του… Λιβάνου, εντός της ΑΟΖ του Λιβάνου.
Ενός Λιβάνου του οποίου στην κυβέρνηση μετέχει η Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται κατ’αρχήν από την Συρία και βέβαια και το Ιράν!
Προϋπόθεση «αποκεφαλισμού» της Χεζμπολάχ (η οποία ενώ για τα μεσανατολικά πολιτικά «ήθη» είναι πολιτικό κόμμα, φέρνει μάλλον προς παραστρατιωτική οργάνωση με … τρομοκρατική «εσάνς») είναι η πτώση του μπααθικού καθεστώτος στη Συρία και σε δεύτερο χρόνο η ανατροπή του Ιρανικού καθεστώτος.
Οι δυτικοί θεωρούν ότι μόνο κατ’αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η εξαφάνιση της δύναμης της Χεζμπολάχ, η οποία μέσω των τεράστιων οικονομικών πόρων που της παρέχουν Συρία και Ιράν προβαίνει σε αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες μεγάλης έκτασης στον Λίβανο κερδίζοντας κατ’αυτό τον τρόπο τις καρδιές – και τη ψήφο – των Λιβανέζων.
Όμως η Χεζμπολάχ είναι εμπόδιο στην δυτική προσπάθεια αξιοποίησης των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπίσει με παράνομες έρευνες, οι δυτικές εταιρείες. Υπολογίζεται ότι στις ακτές του ο Λίβανος διαθέτει πολλαπλάσιες ποσότητες (ίσως και τριπλάσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου απ’ότι η Κύπρος και το Ισραήλ.
Στο τελευταίο η Modiin Energy και η Adira Energy Corporation ανακοίνωσαν εχθές ότι ανακάλυψαν νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα οικόπεδα Gabriella και Yitzhak, τα οποία βρίσκονται 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τελ Αβίβ, μια συνέχεια, για την ακρίβεια μια «ουρά» ενός τεράστιου κοιτάσματος που βρίσκεται μέσα στην λιβανική ΑΟΖ. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η αρχική εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν 232,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και στα δύο κοιτάσματα.
Όλα τα στοιχεία βασίζονται στην τρισδιάσταση σεισμική καταγραφή που έκανε η Netherland Sewell & Associated. Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε σχετικά μικρό βάθος και φέρονται να είναι αξιοποιήσιμα εύκολα και με χαμηλό σχετικά κόστος.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Λίβανο, αλλά εδώ υπολογίζονται από την ΡGS πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα τα οποία θα μπορούσαν μειώσουν, μαζί με τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, από το 70% που είναι σήμερα, στο 40% Κάτι που εξηγεί και την αμέριστη έμπρακτη στήριξη της Ρωσίας στην Συρία, εκτός βέβαια των λοιπών θεμάτων, της ναυτικής βάσης στην Ταρσό κλπ.
Για τους δυτικούς η ανατροπή του μπααθικού καθεστώτος στη Συρία, απλά ξεκλειδώνει την στρόφιγγα φυσικού αερίου από το θησαυροφυλάκιο που κρύβεται στις ακτές του Λιβάνου.
Πηγή: defencenet.gr