Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να αποφασίσει και στη συνέχεια να ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αν θα επανεπιβληθούν –ή όχι– οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν που έχουν αρθεί βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Εάν, όπως αναμένεται, ο Τραμπ ανακοινώσει πως αποφάσισε την επανεπιβολή των κυρώσεων, αυτό θα τορπιλίσει τη συμφωνία που είχαν συνάψει με την Τεχεράνη τα κράτη μέλη της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία).
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα αυτή τη συμφωνία, συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους του και στελέχη της κυβέρνησής του την Πέμπτη για να συζητήσουν το θέμα.
«Ο (αμερικανός) πρόεδρος θεωρεί πάντα ότι (η συμφωνία με το Ιράν) είναι μια από τις χειρότερες στην ιστορία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
«Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματά της είναι ότι επιτρέπει στο Ιράν (…) να συνεχίζει ελεύθερα να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να μπορεί ταχύτατα να αποκτήσει τη δυνατότητα να “δραπετεύσει”», δηλαδή να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, πρόσθεσε η ίδια.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε ο Στιβ Γκόλντσταϊν, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. Αναμενόταν να ληφθεί απόφαση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διευκρίνισε ο Γκόλντσταϊν σε δημοσιογράφους.
Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αρνείται να «επαληθεύσει» πως η Τεχεράνη τηρεί τους όρους της συμφωνίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνέχιση της εφαρμογής του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε διαπραγματευθεί η κυβέρνηση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.
Μέχρι τώρα πάντως υπέγραφε τις αποφάσεις αναστολής των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες θα επανεπιβάλλονταν αυτόματα εάν η Τεχεράνη αποχωρούσε από τη συμφωνία. Ορισμένες επρόκειτο να ανανεωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η Τεχεράνη έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου τις κυρώσεις. «Κάθε ενέργεια που υπονομεύει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι απαράδεκτη», τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του των ευρωπαϊκών χωρών που είχαν υπογράψει τη συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι, η Ρωσία και η Κίνα επιδεικνύουν ενιαία στάση έναντι του Τραμπ και υπερασπίζονται τη συμφωνία.
Το ΚΟΣΔ «λειτουργεί, κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο κι εμποδίζει μια ενδεχόμενη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογό του τόνισε στον Τραμπ τη «σημασία» που αποδίδει στην «τήρηση από όλα τα μέρη που την υπέγραψαν» αυτής της συμφωνίας.