Την ελπίδα ότι η Γερμανία θα παραμείνει τμήμα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, εκφράζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Γερμανία δεν θα έχει καμία πραγματική φωνή στον κόσμο μόνη της παρά μόνον ως τμήμα της ευρωπαϊκής φωνής» σημειώνει ο Γκάμπριελ προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων, καθώς και ότι δεν πρέπει να μειωθεί η αξία των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα
O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά μάλιστα ότι «στον τελευταίο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία δώσαμε πολύ λίγη σημασία στην Ευρώπη. Γράψαμε ένα ευρωπαϊκό κεφάλαιο στο οποίο επιβλήθηκαν πολύ έντονα οι οικονομικές αντιλήψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κι αυτό ήταν λάθος».
Μιλώντας για τον ρόλο της Γερμανίας σήμερα στον κόσμο, σημειώνει ότι αποτελεί ένα σημείο του πλανήτη που ποθούν πολλοί άνθρωποι, κυρίως λόγω της οικονομικής της ισχύος, αλλά και της φιλειρηνικής της υπόστασης. Παρά το ότι αναγνωρίζει ότι δεν έχουν εξαλειφθεί τα φαινόμενα φτώχειας και αδικίας εντός της χώρας, υπογραμμίζει τις κατακτήσεις της έναντι των όσων έζησαν οι προηγούμενες γενιές.
«Θα δούμε εάν οι Χριστιανοδημοκρατες είναι διατεθειμένοι να κάνουν το βήμα προς μια νέα ευρωπαϊκή συνύπαρξη. Στην παρούσα φάση βέβαια το CSU αποφασίζει άλλα. Αντί να αποφασίσει την “επένδυση” στην Ευρώπη, ζητά να διπλασιάσει η Γερμανία τον προϋπολογισμό της για την άμυνα. Εντελώς στη γραμμή Donald Trump. Είμαι σίγουρος ότι σ’ αυτό δεν πρόκειται να συμφωνήσει το SPD».
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ «Μόσχα, Πεκίνο και Ουάσινγκτον έχουν ένα κοινό σημείο στην πραγματικότητα: δεν εκτιμούν καθόλου την ΕΕ. Την περιφρονούν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η ίδια η ΕΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ζούμε σε μία εποχή ανταγωνισμού μεταξύ δημοκρατικά και αυταρχικά συγκροτημένων κρατών. Και τα τελευταία επιχειρούν ήδη τώρα να κερδίσουν σε επιρροή στην ΕΕ και να μας διασπάσουν. Τα πρώτα ρήγματα είναι αναγνωρίσιμα στην Ευρώπη».
Ακολούθως υπογραμμίζει δεν αρκεί μόνον να καταστεί αποτελεσματικότερη η δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου το ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης των πραγμάτων και σε επίπεδο οικονομίας.
Ο Γερμανός ΥπΕξ τοποθετείται στη συνέχεια λέγοντας ότι εδώ και χρόνια ακούγονται διάφορα περί Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, ενώ δυστυχώς στην πραγματικότητα όντως υφίσταται μία Ευρώπη με πολλαπλές ταχύτητες και εντελώς διαφορετικές στοχοθετήσεις.
Ερωτώμενος για την κατάσταση στο Ιράν και για το εάν μπορεί να γίνει λόγος για μία ιρανική άνοιξη, ο Γερμανός ΥπΕξ σημειώνει ότι είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς ως προς αυτό, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υποστηρίζονται από πολύ διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ενώ απουσιάζουν οι ηγετικές μορφές και μία κοινή πολιτική ατζέντα.
Αναφορικά με τις γερμανοτουρκικές σχέσεις ο κ. Γκάμπριελ τονίζει: «Εξαιτίας των φυλακίσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία μειώσαμε τις οικονομικές μας δραστηριότητες». Ειδικότερα, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μία ταχεία βελτίωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων και στο γεγονός ότι ο Γερμανός ΥπΕξ τον χαρακτηρίζει ως «προσωπικό φίλο» ,ο κ. Gabriel σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσαβούσογλου έκανε πολλά για την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων Γερμανών πολιτών και ότι η σχέση φιλίας τους έχει συντελέσει στην προώθηση των θεμάτων αυτών.