Άπραγος έφυγε χθες από τη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Συρία Κόφι Ανάν, μετά τη συνάντησή του με τον  Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία επισκέφθηκε αμέσως μετά το Κατάρ, ενώ το απόγευμα αναμένεται στην Άγκυρα. Ο Κόφι Αναν επρόκειτο να έχει συνομιλίες στο Κατάρ για την κατάσταση στη Συρία με μέλη της ηγεσίας της χώρας του Κόλπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Γιάσεμ αλ Θάνι κατήγγειλε το Σάββατο τη συστηματική γενοκτονία εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης και δήλωσε ότι ήλθε η ώρα για την αποστολή αραβικών και διεθνών δυνάμεων στη Συρία.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμεντ μπεν Γιάσεμ αλ Θάνι είχε επίσης ταχθεί υπέρ της αποστολής όπλων για τον εξοπλισμό των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών.

Το απόγευμα ο Κόφι Ανάν αναμένεται για συνομιλίες στην Άγκυρα. Επίσημη τουρκική πηγή δήλωσε ότι ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Κόφι Αναν, ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο το πρωί από την Άγκυρα, δεν θα επισκεφθεί τους καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, όπου έχουν καταφύγει 16.500 Σύροι και όπου διατηρούν βάσεις μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.