Εννέα νεαροί εκδρομείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη Περθ της Αυστραλίας, αφότου σνίφαραν ναρκωτική ουσία που νόμισαν πως ήταν κοκαΐνη.

Οι τρεις, σύμφωνα με το BBC, παραμένουν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας κάνει χρήση της μυστηριώδους λευκής σκόνης που έφτασε με το ταχυδρομείο με παραλήπτη κάποιον άλλο.

Και οι εννέα εμφάνισαν σπασμούς, παράλυση και παραισθήσεις.

Οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν πως η σκόνη περιείχε την ουσία υοσκίνη, συνταγογραφούμενο φάρμακο που έχει γίνει γνωστό ως «το ναρκωτικό του βιασμού».

Οι εκδρομείς, ηλικίας από 21 έως 25 ετών, έμεναν σε κτίριο του Περθ, όπου έφτασε με το ταχυδρομείο ένα πακέτο με παραλήπτη τον προηγούμενο ένοικο του σπιτιού, όπως είπε ένα από τα θύματα στην εφημερίδα West Australian.

Αποφάσισαν να ανοίξουν το πακέτο και μέσα βρήκαν το πακέτο με τη λευκή σκόνη τυλιγμένο σε χαρτί στο οποίο αναγραφόταν η λέξη «scoop», που πιθανώς αναφερόταν στην ουσία «scopolamine», άλλη ονομασία για την υοσκίνη.

Πιστεύοντας μάλλον πως η ουσία είναι κοκαΐνη, τη μοίρασαν σε εννέα δόσεις και τη σνίφαραν. Γρήγορα όμως παρέλυσαν και αδυνατούσαν να καλέσουν βοήθεια.

«Δεν είχαμε καθόλου δύναμη, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα» πρόσθεσε ένα από τα θύματα. Για καλή τους τύχη, λίγο αργότερα γύρισε στο σπίτι ένας ακόμα ένοικος του σπιτιού.

Καθώς τους μετέφεραν στο νοσοκομείο, σε φορεία, άλλοι ήταν αναίσθητοι κι άλλοι πάθαιναν σπασμούς και κρίσεις.

Τρεις από τους ταξιδιώτες, δύο Γάλλοι κι ένας Γερμανός, παραμένουν σε μηχανική υποστήριξη στη ΜΕΘ. «Θα είχαν πεθάνει αν δεν τους είχε παρασχεθεί ιατρική βοήθεια» εξήγησε ένας από τους γιατρούς της Μονάδας.

«Ήρθαν έχοντας παραισθήσεις, με ταχυκαρδία, πολλοί χρειάστηκε να μπουν σε τεχνητό κώμα για την ίδια τους την προστασία, ήταν πραγματικά πολύ άσχημα» πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί το BBC, η υοσκίνη χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες σε φάρμακα για τη ναυτία και τον πόνο στο γαστρεντερικό. Αλλά, σε μεγαλύτερες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει παράλυση κι έτσι χρησιμοποιείται σε ληστείες ή σεξουαλικές επιθέσεις.

Η κοκαΐνη είναι παράνομη στην Αυστραλία.

(φωτογραφία αρχείου)