Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στο 2018, καθώς δεδομένης της συνεχιζόμενα ανοδικής πορείας της οικονομίας, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων υψώνουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους.
Παρά το γεγονός ότι τη χρονιά που έρχεται θα υπάρχουν λιγότερες συλλογικές διαπραγματεύσεις συγκριτικά με το 2017, σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας, όπως αυτούς του μετάλλου, της ηλεκτρονικής, των κατασκευών και των χημικών, αναμένονται αντιπαραθέσεις, σύμφωνα με την Deutsche Welle και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η αρχή πρόκειται να γίνει με το συνδικάτο IG Metall, στο οποίο ανήκουν και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η κατασκευή μηχανημάτων. Σε δύο γύρους διαπραγματεύσεων που είχαν προηγηθεί συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν κατάφεραν αξιοσημείωτες προσεγγίσεις -κυρίως στο θέμα του ωραρίου εργασίας. Εκτός από μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 6%, το συνδικάτο IG Metall διεκδικεί για τα 3,9 εκατομμύρια των εργαζομένων του μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 28 ώρες.
Οι εργοδότες αγανακτούν
Οι διεκδικήσεις αυτές έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στους εργοδότες, εξαιτίας και των επαπειλούμενων ελλείψεων εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. «Περισσότερα χρήματα για λιγότερη δουλειά» δεν πρόκειται να υπάρξουν, ξεκαθάρισε ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος του συνδέσμου Gesamtmetall, που εκπροσωπεί την πλευρά των εργοδοτών και φάνηκε ανοικτός σε χορήγηση αυξήσεων της τάξης του 2% και μιας εφάπαξ πληρωμής.
Από την πλευρά του, το συνδικάτο IG Metall προανήγγειλε ήδη μαζικές προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Ιανουαρίου, οι οποίες πρόκειται να εξελιχθούν τον Φεβρουάριο σε ευρύτατες και δυναμικές απεργίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα που έχουν τεθεί.
Υψηλές είναι και οι διεκδικήσεις του συνδικάτου του κατασκευαστικού κλάδου IG BAU για τις 700.000 των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Πέρα από αυξήσεις μισθών σε ποσοστό 6%, το συνδικάτο ζητά 13ο μισθό για όλους και καταβολή οδοιπορικών για τους εργαζόμενους που μετακινούνται στο πλαίσιο της εργασίας τους.
Το καλοκαίρι του 2018 επίκεινται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη χημική βιομηχανία και τον Σεπτέμβριο οι αντίστοιχες των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Η νέα χρονιά θα κλείσει με τις διαπραγματεύσεις για τους 900.000 δημόσιους υπαλλήλους των γερμανικών κρατιδίων, o οποίες αναμένεται να έρθουν στο επίκεντρο τον επόμενο Δεκέμβριο.