Τις ανησυχίες της μετά την ανακοίνωση της αύξησης του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας εξέφρασε η Ιαπωνία, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις πραγματικές δαπάνες της Κίνας στον αμυντικό τομέα.

«Ανησυχούμε για τη διψήφια αύξηση του κινεζικού στρατιωτικού προϋπολογισμού και θα παρακολουθήσουμε με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Ορισμένες λεπτομέρειες του κινεζικού αμυντικού προϋπολογισμού είναι ακόμη αδιαφανείς. Η χώρα μας θα συνεχίσει να ζητάει από την Κίνα περισσότερη διαφάνεια μέσω ενός διαλόγου στον τομέα της ασφάλειας».

Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ανακοίνωσε μια αύξηση κατά 11,2% των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της να μπορούν να κερδίσουν τοπικούς πολέμους.

Η δήλωση αυτή δεν καθησυχάζει τους γείτονες της Κίνας, ιδιαίτερα την Ιαπωνία, που ανησυχούν για τις εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των συγκρούσεων θαλάσσιας κυριαρχίας.