Κάθε εκ προοιμίου όρο για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων θα απορρίψει η ισραηλινή κυβέρνηση και θα αποδεχθεί πρόταση μόνον εάν διατυπωθεί από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται κυβερνητικές πηγές.

Η διατύπωση της πρόσκλησης από την Ουάσινγκτον θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι δεν τίθενται προαπαιτούμενα για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ανακοίνωση για την ανάγκη επανάληψης των απευθείας διαπραγματεύσεων αναμένεται να εκδώσει μέσα σε 24 έως 48 ώρες το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ), ζητώντας από το Ισραήλ να παρατείνει για δέκα μήνες, μετά τις 26 Σεπτεμβρίου, το μερικό πάγωμα του εποικισμού της Δυτικής Οχθης και να αποδεχθεί χρονικό όριο ενός ή δύο ετών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την απόσυρση του Ισραήλ στα προ του 1967 εδάφη, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε χθες ότι το Ισραήλ θα απορρίψει την ανακοίνωση του Κουαρτέτου. «Η ανακοίνωση του Κουαρτέτου είναι ένα φύλλο συκής. Θα αποδεχθούμε μόνο μία αμερικανική ανακοίνωση που δεν θα περιέχει όρους», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για άμεσες απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς όρους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε.

«Η επίσημη παλαιστινιακή θέση θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση του Κουαρτέτου«, δήλωσε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος.