Αρχαιολόγοι που ερευνούν χριστιανικό ταφικό δωμάτιο του 1ου αιώνα ανακάλυψαν μία αρχαία επιγραφή η οποία πιστεύουν πως μπορεί να αποδεικνύει πως το σημείο αυτό είναι το σημείο όπου ετάφη τελικά ο Ιησούς.
Χρησιμοποιώντας μία τηλεκατευθυνόμενη κάμερα συνδεδεμένη με ένα ρομποτικό «χέρι» κάτω από ένα πύργο στην Ιερουσαλήμ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οστεοφυλάκια του 1ου αιώνα.
Το καπάκι ενός από αυτά τα δοχεία, έφερε μία επιγραφή στα ελληνικά που μπορεί να μεταφραστεί κάπως έτσι: «Divine Jehovah, raise up, raise up» («Θείε Ιεχωβά, σήκω, σήκω»).
Ένα άλλο φέρει το σκίτσο ενός ψαριού με ένα ραβδί στο στόμα, εικόνα που πιστεύεται πως αναφέρεται στην ιστορία του Ιωνά και της φάλαινας, μία από τις πρώτες χριστιανικές ιστορίες.
Το εύρημα εντοπίστηκε μόλις 200 μέτρα μακριά από προηγούμενη ανακάλυψη που είναι γνωστή ως ο Οικογενειακός Τάφος του Ιησού και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων όταν ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’80.
Οι αρχαιολόγοι υποστήριξαν τότε πως περιείχε οστεοφυλάκια με ονόματα που συνδέονται με την οικογένεια του Ιησού. Η ανακάλυψη αυτή είχε πυροδοτήσει πολλές θεωρίες, συμπεριλαμβανομένης της άποψης πως ο Ιησούς είχε ταφεί δίπλα στη Μαρία Μαγδαληνή την οποία είχε παντρευτεί και με την οποία είχε κάνει οικογένεια.
Ωστόσο πολλοί θεολόγοι και αρχαιολόγοι είχαν απορρίψει τις θεωρίες αυτές ως ανυπόστατες.
Ο οικογενειακός τάφος μελετήθηκε για λίγο πριν οι αντιδράσεις Ορθόδοξων Εβραίων που ήθελαν να προστατευτεί το σημείο ταφής, τερματίσουν την ανασκαφή. Τότε σφραγίστηκε και ένας πύργος χτίστηκε πάνω στο σημείο.
Ωστόσο ο επιστήμονας James Tabor και ο κινηματογραφιστής Simcha Jacobovici ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την έρευνα.
Πήραν άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση το 2010 να χρησιμοποιήσουν το ρομποτικό «χέρι» για να ανοίξουν τρύπες που θα τους επέτρεπαν να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή.
Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη ενός ξεχωριστού δωματίου κι εκεί βρέθηκαν οι επιγραφές.
Οι δύο άνδρες υποστηρίζουν πως οι επιγραφές αυτές αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ο «οικογενειακός τάφος του Ιησού» να βρίσκεται όντως εκεί. Εκτιμούν πως και οι δύο τάφοι ανήκουν στο ίδιο «συγκρότημα» που ανήκε στον Ιωσήφ της Αριμαθαίας που λέγεται πως ανέλαβε την ταφή του Ιησού.