Η διεθνής διάσκεψη για τη Σομαλία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο, κατέληξε στην απόφασή ότι η εντολή της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας θα λήξει τον Αύγουστο και τότε θα αντικατασταθεί από μια «περιεκτική και αντιπροσωπευτική» νέα κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που φιλοξένησε τους αντιπροσώπους 50 χωρών, χαρακτήρισε «επιτυχημένη» τη διάσκεψη, σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σε επτά σημαντικούς τομείς, όπως στην αντιμετώπιση της πειρατείας, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συνέστησαν μια ομάδα επαφής η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει την επόμενη σύνοδο για τη Σομαλία που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Τουρκία.
Στην τελική απόφαση της διάσκεψης τονίζεται ότι η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να δώσει «νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία, να ενισχύσει την Amisom (σ.σ. η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία), να βοηθήσει τη Σομαλία να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας (…) και να εντείνει τις ενέργειές της για την καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας».
Στο κείμενο προστίθεται επίσης ότι στη διάσκεψη συμφωνήθηκε «η εντολή των μεταβατικών θεσμών να λήξει τον Αύγουστο του 2012» καθώς «δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση».
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη, μεταξύ των οποίων ήταν και διεθνείς Οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποσχέθηκαν ότι “θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν το σομαλικό λαό” που αναζητά ένα καλύτερο μέλλον.
Η Σομαλία, μια χώρα ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση από το 1991, μαστίζεται από λιμό την ώρα που συνεχίζεται η πολιτική κρίση, αυξάνονται τα κρούσματα πειρατείας και εντείνονται οι ένοπλες συγκρούσεις με τους ισλαμιστές Σεμπάμπ, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Ο Σομαλός πρωθυπουργός Αμπντιουελί Μοχάμεντ Άλι, που βρέθηκε στο Λονδίνο για τη διάσκεψη, είπε ότι η κυβέρνησή του θα δεχόταν να γίνουν «στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές» εναντίον των ανταρτών.
Η εφημερίδα Γκάρντιαν είχε γράψει στις αρχές της εβδομάδας ότι η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών Σεμπάμπ.