«Η Σερβία αξίζει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, επειδή επέδειξε αποφασιστικότητα για πρόοδο στο διάλογο με την Πρίστινα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει με σαφήνεια τις προσδοκίες της. Η πρόοδος στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να εστιασθεί στη διαχείριση των συνόρων και στη συμμετοχή του Κοσόβου σε περιφερειακά φόρουμ» είπε ο Ζιπέ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βέτσερνιε Νόβοστι», σημειώνοντας ότι η Σερβία επέδειξε αποφασιστικότητα για πρόοδο στα ζητήματα αυτά.

«Έχει καθοριστική σημασία έως τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε., στις 28 Φεβρουαρίου, να αποσταλεί σαφές μήνυμα όσον αφορά την οργάνωση συνολικής διαχείρισης των διαβάσεων. Επίσης είναι σημαντικό η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο να μπορεί ελεύθερα να εκτελεί τα καθήκοντά της στο βόρειο Κόσοβο», πρόσθεσε ο Ζιπέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας εκτίμησε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα.

«Θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών. Κάθε πλευρά πρέπει να αποδείξει την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική και να επιδείξει αποφασιστικότητα και ότι καταβάλλει προσπάθειες. Ειλικρινά, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» είπε ο Ζιπέ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «σχέσεις ιστορικής φιλίας συνδέουν τη Γαλλία και τη Σερβία», ανέφερε ότι για τη Γαλλία το μέλλον της Σερβίας είναι στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 28 Φεβρουρίου.