Τουλάχιστον 46 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2011, δυο περισσότεροι σε σχέση με το 2010, με το Πακιστάν να παραμένει για δεύτερη συνεχή χρονιά η χώρα με τα περισσότερα θύματα, σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων τονίζει στην έκθεσή της ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν επικίνδυνα γεγονότα έφθασε σε ύψη ρεκόρ το 2011, λόγω της Αραβικής Άνοιξης.
Οι πιο επικίνδυνες χώρες είναι το Πακιστάν (επτά νεκροί), το Ιράκ (πέντε νεκροί) όπου η ανασφάλεια εξακολουθεί να είναι μεγάλη μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και η Λιβύη (επίσης πέντε νεκροί).
“Δεκαεπτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν επικίνδυνα γεγονότα, πολλοί από αυτούς στη διάρκεια ττης βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στον αραβικό κόσμο”, υπογραμμίζει η έκθεση.
Περίπου το 40% των θυμάτων είναι φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες, αναλογία διπλάσια από αυτή που έχει καταγράψει η μη κυβερνητική οργάνωση από τότε που άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις της, το 1992.
Η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει στην έκθεσή της την αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων του Διαδικτύου που σκοτώθηκαν, «φαινόμενο σπάνιο πριν από το 2008».
Η μη κυβερνητική αμερικανική οργάνωση τόνισε ότι ερευνά τις περιπτώσεις ακόμα 35 δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους το 2011 για να εξακριβώσει εάν οι συνθήκες θανάτου τους συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.