Ο γάλλος χημικός, Ρενέ-Ζακ Λεβί, 36 ετών τότε, επιβάτης του «Τιτανικού», ο οποίος εξαφανίστηκε, αφότου παραχώρησε τη θέση του στη σωστική λέμβο σε μία αμερικανίδα επιβάτιδα και παρέμεινε στο υπερωκεάνιο που βυθιζόταν, πρόκειται να τιμηθεί με ειδικό μετάλλιο μετά θάνατον από την βρετανική επιστημονική εταιρεία Royal Society of Chemistry.

Το μετάλλιο στο θαρραλέο επιβάτη θα παραλάβει κατιών συγγενής του, στη διάρκεια του Απριλίου, με τη συμπλήρωση αιώνα από το ναυάγιο, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ίδιας εταιρείας.

Τα στοιχεία του Λεβί, που κανένας δεν τον ξαναείδε αφότου παραχώρησε τη θέση του στη σωστική λέμβο, τα έδωσε στη Royal Society of Chemistry ένα Εβραϊκό Σωματείο κατάρτισης Γενεαλογικών δέντρων, το οποίο λειτουργεί στη Γαλλία.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Φίλιπς πρόεδρος της Royal Society of Chemistry αναφέρει: «Τώρα, που συμπληρώνεται αιώνας από το ναυάγιο, μου φάνηκε πρέπον να χαιρετίσουμε το θάρρος και την γαλαντομία ενός από τα μέλη μας».

Ο Ρενέ-Ζακ Λεβί γεννήθηκε στο Νανσί της ανατολικής Γαλλίας.

Στον γάμο του, απέκτησε τρεις κόρες. Εγκαταστάθηκε το 1903 στον Καναδά και επέστρεψε στη Γαλλία αρχές του 1912, για να παραστεί στην κηδεία προσφιλούς του προσώπου.

Στον «Τιτανικό» μοιραζόταν καμπίνα μαζί με μία Αμερικανίδα και λίγους άλλους συνεπιβάτες, σύμφωνα με αξιόπιστη μαρτυρία.

Η Αμερικανίδα διασώθηκε. Την έβαλε στη σωστική λέμβο ο ίδιος ο Λεβί μαζί με δυο ακόμα άντρες. Την αποχαιρέτισαν, λέγοντάς της με θάρρος: «εις το επανιδείν»…