Μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με θέμα την άρση των εμποδίων που αποτρέπουν έως τώρα την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χίλαρι Κλίντον «συνεχίζει την αμερικανική πρωτοβουλία υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και ήδη έχει κάνει επαφές με τους ομολόγους της στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, Αχμαντ Αμπού Γέιτ και Νάσερ Ζαουντέχ αντίστοιχα».

Οι διαβουλεύσεις αυτές της κ. Κλίντον γίνονται παράλληλα με τις επαφές που έχει επί τόπου ο αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί τόσο με τον κ. Νετανιάχου όσο και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Αμπάς είναι «σχεδόν έτοιμος να αποδεχτεί» τις άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αναφέρει, από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον σε επιστολή της που απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε.