Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χτες ο Ομπάμα με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ οι ΗΠΑ θα στείλουν βοήθεια απαντώντας στην έκκληση της Ρωσίας για τεχνική βοήθεια προκειμένου να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Εξάλλου ο ρωσικός Τύπος και το διαδίκτυο είναι γεμάτα μαρτυρίες για την επικίνδυνη διαχείριση από μέρους της κυβέρνησης της κρίσης που έχει προκαλέσει ο καύσωνας, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες ότι δεν αναφέρονται όλοι οι θάνατοι ου οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η εφημερίδα Tvoi Den αναφέρει σε σημερινό της φύλλο ότι το Τμήμα Υγείας της Μόσχας απαγόρευσε στους γιατρούς να διαγνώσκουν θερμοπληξία για να απαλύνουν τα στατιστικά των θανάτων που συνδέονται με τον καύσωνα. Πολλοί γιατροί, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όταν ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Interfax επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία.

«Μας εξήγησαν ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη θερμοπληξία στη Μόσχα ξεπερνούν κάθε όριο», δήλωσε ένας γιατρός. «Υπήρξε προφορική διαταγή. Ακόμα κι αν η θερμοκρασία πέσει, η εντολή ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου».

«Δεν υπάρχει τέτοια εντολή», δηλώνει από τη μεριά της μια υπεύθυνη του τμήματος υγείας της Μόσχας . Ωστόσο, η υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Μόσχα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής του τμήματος υγείας, Αντρέι Σελτσόφσκι, είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Intefax. Το ρωσικό υπουργείο είχε επιπλήξει τον Σελτσόφσκι για τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2010 δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μετά τις 20 Αυγούστου.

Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων από τις υπηρεσίες της Μόσχας ο αριθμός των θανάτων στην πόλη αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασε περίπου τους 5.000. Πάντως, σύμφωνα με τον Άντον Αβντέιεφ, υπεύθυνο του συνδικάτου εργαζομένων σε γραφεία τελετών, τα πτώματα παραμένουν στα σπίτια για 10 με 12 ημέρες διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα για τη μεταφορά τους στο νεκροτομείο.