Η Ρωσία, η οποία έχει ζητήσει πολλές τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης για τη Συρία, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεν θα υποστηρίξει ένα «άδικο» κείμενο, δήλωσε πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη για ένα σχέδιο απόφασης, που καταδικάζει την καταστολή στη Συρία, μερικές ημέρες μετά το βέτο της Μόσχας και του Πεκίνου σε ένα παρόμοιο κείμενο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μία από τις τροποποιήσεις που ζητεί η Ρωσία αφορά σε μια παράγραφο του σχεδίου, η οποία αναφέρεται στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου, δήλωσαν χθες διπλωμάτες. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραχωρήσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του• η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος που θα επιβληθεί έξωθεν.

Μια άλλη τροποποίηση προβλέπει την ταυτόχρονη επιστροφή των συριακών στρατευμάτων στους στρατώνες τους με τον τερματισμό των επιθέσεων από τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Η Μόσχα επιμένει να αναγνωριστεί το μέρος της ευθύνης που φέρει η αντιπολίτευση για τη βία στη Συρία.

Η Ρωσία θέλει επίσης να εγγραφεί στο κείμενο ότι η αντιπολίτευση πρέπει να «διαχωριστεί από τις ένοπλες ομάδες» και να σβηστεί ο κατάλογος με τις ωμότητες που διέπραξε η Δαμασκός κατά των πολιτών.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι η Δαμασκός θα πρέπει κατ’ αρχήν να σταματήσει να σκοτώνει τους πολίτες της προτού προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο Χάιντς Φίσερ, ο Μπαν σημείωσε απευθυνόμενος στους Σύρους: «Σταματήστε τη βία, σταματήστε την αιματοχυσία. Οι δυνάμεις καταστολής των συριακών δυνάμεων τα βάζουν “όχι μόνον με τους άνδρες, αλλά και με τις γυναίκες και τα παιδιά».

Εκτός από μια κατάπαυση του πυρός, η άλλη προτεραιότητα του ΟΗΕ είναι η ανθρωπιστική βοήθεια. Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) «προετοιμάζει ένα σχέδιο πρόσβασης στους άμαχους πληθυσμούς» σημείωσε ο Μπαν.

Το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντήσει στη Βιέννη τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να προσπαθήσει να αλλάξει κατεύθυνση στη θέση της Μόσχας, η οποία μέχρι σήμερα έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση καταδίκης της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όσο πιο πολύ καιρό συζητούμε, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι θα σκοτώνονται» σημείωσε ο Μπαν αναφερόμενος στην προοπτική ψηφίσματος σήμερα το βράδυ στη Γενική Συνέλευση της απόφασης για τη Συρία.