Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισε πριν από λίγο την κατεπείγουσα συνεδρίασή του προκειμένου να συζητήσει την πιο πρόσφατη εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενέργεια η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα να αποφασίσει να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η πρεσβεύτρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, απαίτησε από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ανταλλαγών, και να απελάσουν όλους τους εργαζόμενους από τη χώρα αυτή που βρίσκονται στο έδαφός τους.
Η Χέιλι ανέφερε ότι η δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που έκανε η Πιονγκγιάνγκ την Τρίτη έδειξε ότι το εξοπλιστικό της πρόγραμμα έχει προχωρήσει πολύ και πρόσθεσε ότι η απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα μεγεθύνεται. Έκρινε ότι «δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας γίνεται πιο επιθετικός στην εμμονή του να αποκτήσει πυρηνική δύναμη».
Ανάμεσα στις επιλογές που κάλεσε να εξεταστούν η Νίκι Χέιλι είναι να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.
Σύμφωνα με την Χέιλι, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι η Κίνα πρέπει να ακυρώσει κάθε πώληση πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα. Η Κίνα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, επέμεινε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια.
Η Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι «εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς». Ενώ συμπλήρωσε ότι η νέα δοκιμή της Βόρειας Κορέας «φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον πόλεμο, δεν τον απομακρύνει από αυτόν».
«Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες» (σ.σ. προχθές Τρίτη), συμπλήρωσε αναφερόμενη στη δοκιμή του βορειοκορεάτικου ICBM ο οποίος κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα αυτοανακηρύχθηκε πυρηνική δύναμη μετά τη νέα της δοκιμή, καθώς όπως διαβεβαίωσε είναι πλέον σε θέση να πλήξει όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις με τους πυραύλους της.