Η Γερμανία δεν θα υπογράψει τη διεθνή Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) μολονότι έχει ήδη συμφωνήσει επί της αρχής, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές από το Βερολίνο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στους χρήστες του Ίντερνετ.
Η ACTA, που προωθήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, έχει ως στόχο να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα «συμπεριλαμβανομένης και της καταστρατήγησης που γίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον». Τον Ιανουάριο την υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 από τις 27 χώρες-μέλη της. Η Γερμανία είχε τότε ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.
Από τότε όμως έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες, κυρίως από χρήστες του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι όσες χώρες την υπογράψουν θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το κοπιράιτ για μη εμπορικούς σκοπούς.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν αύριο σε διαδηλώσεις, σε 60 γερμανικές πόλεις.
Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία διέκοψε τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης μετά από τις κινητοποιήσεις και τις επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων. Παρόμοιες επιθέσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση της Τσεχίας να αναβάλει επίσης την επικύρωση, ενώ ακολούθησε και η Λετονία.
Παρ’ όλο που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, η ACTA θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά για να ισχύσει.