Αθωώθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας οι οποίοι δικάζονταν επειδή πήραν συνέντευξη και βιντεοσκόπησαν με κρυφή κάμερα τον Χάινριχ Μπέρε, έναν πρώην Ες-Ες, 90 ετών σήμερα.

«Οι δύο δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι» ανέφερε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Εσβάιλερ, στη Γερμανία.

Οι δημοσιογράφοι Γιαν Πόνσεν και Γέλε Φίσερ, που εργάζονται για την ενημερωτική εκπομπή EenVandaag του καναλιού NOS, κατηγορήθηκαν για παραβίαση του απορρήτου μιας εμπιστευτικής συζήτησης και κινδύνευαν να καταδικαστούν σε τριετή φυλάκιση.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι» είπε ο Γέλε Φίσερ, τονίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά νίκη για την ελευθεροτυπία.

«Νομίζαμε ότι στα μάτια της δικαιοσύνης ήταν χειρότερο που ο Χάινριχ Μπέρε ζούσε επί 60 χρόνια χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς παρ’ όλο που σκότωσε ανθρώπους, απ’ ότι κάναμε εμείς: να τραβήξουμε εικόνα με κρυφή κάμερα» πρόσθεσε.

Αφού είχε μείνει ανενόχλητος επί περισσότερα από 60 χρόνια, ο Μπέρε καταδικάστηκε το 2010 σε ισόβια για τη δολοφονία τριών ολλανδών πολιτών. Από τον Δεκέμβριο του 2011 κρατείται σε νοσοκομείο φυλακών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ο πρώην ναζί μίλησε στους δύο δημοσιογράφους τον Σεπτέμβριο του 2009. Την εποχή εκείνη ζούσε σε ένα γηροκομείο.

Ο Μπέρε είχε καταδικαστεί σε θάνατο από δικαστήριο του Άμστερνταμ το 1949, μια ποινή που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισόβια. Όμως η Γερμανία, που δεν εκδίδει τους υπηκόους της, αρνήθηκε να τον παραδώσει στις ολλανδικές αρχές.

Ο Μπέρε, που εντάχθηκε στα Ες-Ες το 1940, σε ηλικία 18 ετών, δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι το 1944 σκότωσε τον φαρμακοποιό Φριτς Μπίκνεζε, τον έμπορο ποδηλάτων Τέουνις ντε Γκρουτ και τον υπάλληλο Φρανς-Βίλεμ Κούστερς, την εποχή που η Ολλανδία ήταν υπό ναζιστική κατοχή.