Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον περιορισμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε οργανισμούς και εταιρείες, που είναι μεγάλοι καταναλωτές, αλλά η λειτουργία τους δεν είναι ζωτικής σημασίας, με στόχο την προστασία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ενημέρωση από τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού (EPS) ότι λόγω των εξαιρετικών δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης είναι πολύ δύσκολη.

Οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έλαβαν εντολές να διακόψουν τη φωταγώγηση για διακοσμητικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς.

Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι άρχισε ήδη τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση βιομηχανικών μονάδων, με βάση την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης, καθώς οι εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος δεν απέδωσαν καρπούς.

Από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν τεχνικά προβλήματα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τεχνικού συστήματος Ζόραν Μανασίεβιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι περίπου 100.000 νοικοκυριά στη Σερβία δεν θα πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα του μήνα Φεβρουαρίου, αν γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού η πρωτοβουλία του για απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικά ομάδων από την υποχρέωση πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας του τρέχοντος μήνα.