Δεκτοί από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, έγιναν σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β’.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου δέχτηκε ξεχωριστά τους δύο ηγέτες, στο πλαίσιο των προσπαθειών να επαναρχίσουν οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Κανείς από τους τρείς ηγέτες δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συνομιλιών ενώ ο κ. Αμπάς και ο ιορδανός μονάρχης είχαν και κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο αεροδρόμιο του Καΐρου αναμένοντας την αναχώρησή τους , όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Οι επισκέψεις αυτές έγιναν μετά από τη νέα συνάντηση που είχε ο κ. Αμπας στη Ραμάλα με τον αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, που προσπαθεί να πείσει τους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ.

Παλαιστίνιος αξωματούχος ανέφερε ότι «οι συνομιλίες πάνε καλά», αλλά επισήμανε ότι η παλαιστινιακή πλευρά εμμένει στο αίτημα να παγώσουν οι εποικιστικές εργασίες του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ όπως και να υπάρξει εγγύηση για τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, πριν καθίσουν στο τραπέζι με τους Ισραηλινούς.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις.