Ο αμερικανός φυσικός και μαθηματικός Φρανκ Γουίλτσεκ μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής το 2004 για τη συμβολή του στη λεγόμενη «θεωρία των πάντων», μια περιεκτική εξήγηση των νόμων που κυβερνούν το Σύμπαν δηλαδή. Ο καθηγητής του ΜΙΤ ήταν λοιπόν πολύ αισιόδοξος το 2012, έχοντας μόλις κερδίσει ένα στοίχημα. Είχε στοιχηματίσει υπέρ της ανακάλυψης του μποζονίου Χιγκς, το οποίο είχαν εντοπίσει πράγματι οι επιστήμονες του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN της Ελβετίας. Με τη φόρα του νικητή, έβαλε ένα δεύτερο στοίχημα, αν και αυτή τη φορά δεν μοιάζει τόσο σίγουρος για τη νίκη του. Το νέο του στοίχημα μπήκε με τον σουηδό φυσικό Tord Ekelöf και οι όροι του ήταν εξίσου απλοί: αν οι επιστήμονες βρουν ενδείξεις για έναν νέο τύπο «υπερσωματιδίου» στο CERN μέχρι το 2019, ο Γουίλτσεκ θα κερδίσει 100 σοκολατένια Βραβεία Νόμπελ. Αν όχι, θα πρέπει να τα δώσει αυτός στον συνάδελφό του. «Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων έχει ήδη κάνει ένα μεγάλο μέρος της διερεύνησης που θα γινόταν υποτίθεται στο τέλος, με τους όρους του στοιχήματός μας», είπε στο «Gizmodo», «το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει πολύ γρήγορα, φοβάμαι»…
100 @NobelPrize chocolate coins go to @FrankWilczek if discovery of supersymmetry at #LHC energy scales, if not they go to T. Ekelöf of @UU_University – stay tuned until Partikeldagarna in two years! pic.twitter.com/Q0jcdD1SFl
— Caterina Doglioni (@CatDogLund) November 6, 2017
Η υπερσυμμετρία είναι η θεωρία που τέθηκε στο κέντρο του νέου στοιχήματος, το είδος της συμμετρίας που ανταλλάσσει μποζόνια με φερμιόνια δηλαδή, και οι φυσικοί δεν είναι σήμερα καθόλου αισιόδοξοι για την έκβαση των πειραμάτων τους. Προφανώς ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων δεν είναι τόσο μεγάλος για να εντοπίσει τα νέα αυτά σωματίδια, κι έτσι πάνε οι ελπίδες του αμερικανού ακαδημαϊκού. Όσο για τα σοκολατένια νομίσματα Νόμπελ, «αυτά πρέπει να τα πάρεις από το Μουσείο Νόμπελ», είπε ξερά ο Γουίλτσεκ…