Μετράμε ήδη τρία 24ωρα αφότου η ισπανική κυβέρνηση καθαίρεση την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, διέλυσε το κοινοβούλιο της περιφέρειας και προκήρυξε εκλογές για τις 21 Ιουνίου, επιχειρώντας να τερματίσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Το έδαφος παραμένει αχαρτογράφητο, καθώς η ενεργοποίηση του άρθρου 155, με το οποίο η Μαδρίτη θέτει ουσιαστικά υπό τον άμεσο έλεγχό της την Καταλονία, δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ ξανά σε καιρό δημοκρατίας. Με την επιστροφή πάντως των δημοσίων υπαλλήλων της περιφέρειας στις δουλειές τους, σήμερα Δευτέρα, αλλά και αναπάντητο ακόμα το ερώτημα τι θα πράξουν οι πολιτικοί που καθαιρέθηκαν, η σημερινή ημέρα θεωρείται ένα δυνατό κρας τεστ.

Πιθανά σενάρια για τις επόμενες ημέρες είναι τα παρακάτω:

Διακυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέπεμψε την κυβέρνηση της Καταλονίας, μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν και τον αναπληρωτή του Οριόλ Ζουνκέρας, και ανέλαβε τον έλεγχο της περιφέρειας.

Η κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης ανέλαβε τις αρμοδιότητες των καταλαβικών αρχών μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, στις 21 Δεκεμβρίου.

Εκλογές

Δεν είναι σαφές, σημειώνει το Reuters, εάν οι περιφερειακές εκλογές θα επιλύσουν την κρίση. Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, που δόθηκε χθες στη δημοσκόπηση, έδειξε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί να χάσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να συγκεντρώσουν ποσοστό οριακά μικρότερο από αυτό των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ισπανία.

Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως και οι Καταλανοί πολίτες είναι σχεδόν μοιρασμένοι, υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.

Πολιτική ανυπακοή

Οι κύριες οργανώσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχουν στείλει μήνυμα πολιτικής ανυπακοής. Έχουν καλέσει μάλιστα τους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις εντολές της Μαδρίτης και να ανταποκριθούν με ειρηνική αντίσταση. Είναι ασαφές εάν αυτό όντως θα συμβεί.

Σήμερα θεωρείται κρίσιμη ημέρα για το κομμάτι αυτό, καθώς θα επιστρέψουν στις δουλειές τους περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι στην Καταλονία.

Επίδειξη ισχύος

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ανακοινώσει πως δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε συλλήψεις αλλά είναι ασαφές το πώς θα αντιδράσει εάν το προσωπικό της περιφερειακής διοίκησης αρνηθεί να αποχωρήσει από τα γραφεία του. Είναι άγνωστο, ακόμα και για τον ίδιο τον Πουτζντεμόν, το εάν θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής.

Αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη βίας, εάν η εθνική αστυνομία επιχειρήσει να επέμβει.

Αστυνομία

Ένα από τα βασικά ζητήματα της επιβολής άμεσης διοίκησης από τη Μαδρίτη στην Καταλονία σχετίζεται με την αστυνομία της ίδιας της περιφέρειας, τους Mossos d’Esquadra.

Το Σάββατο απολύθηκε ο αρχηγός του σώματος και ο αντικαταστάτης του ανακοίνωσε στους τοπικούς αστυνομικούς πως θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι.

Σε ανοιχτή επιστολή του χθες Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάσιο Θόιδο επαίνεσε την τοπική αστυνομία για τη δουλειά της και την κάλεσε να αποδεχθεί την άμεση διοίκηση της Μαδρίτης.

Ωστόσο  ομάδα των Mossos, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, έχει δηλώσει πως δεν θα υπακούσει σε εντολές της κεντρικής κυβέρνησης και δεν θα επιχειρήσει να διώξει δια της βίας υπουργούς και βουλευτές από την εξουσία.

Η εικόνα που έχει το Reuters είναι πως και στις τάξεις των 17.000 τοπικών αστυνομικών, τα πράγματα είναι μοιρασμένα ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους πολέμιους της ανεξαρτησίας.

Εάν κριθεί απαραίτητο, ωστόσο, οι Mossos μπορεί να αντικατασταθούν από την τοπική αστυνομία.

Οικονομικά

Τα υπουργεία Οικονομίας και Προϋπολογισμού ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της Καταλονίας την Παρασκευή. Ορισμένες εταιρείες έχουν εκφράσει- διατηρώντας την ανωνυμία τους- φόβους πως ένα καταλανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αυξήσει τους φόρους και πως εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της φορολογικής έδρας τους εκτός Καταλονίας.

Θεωρείται επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο Καταλανοί υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας να σταματήσουν να πληρώνουν τους φόρους τους.

Δημόσια μέσα ενημέρωσης

Αρχικά η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα έπαιρνε υπό τον έλεγχό της την καταλανική δημόσια τηλεόραση TV3, σχέδιο που τελικά εγκατέλειψε. Το κανάλι αυτό αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία προς τις κάλπες του Δεκεμβρίου, στην Καταλονία.