Πριν από περίπου μία ώρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Γερουσίας της Ισπανίας, η οποία καλείται να αποφασίσει την επικύρωση ή μη των μέτρων που ζητεί η κυβέρνηση της χώρας για να ενεργοποιήσει και να εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος. Με τον τρόπο αυτό θα καθαιρεθεί η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, και αυτή θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι βέβαιο, αφού τη Γερουσία ελέγχει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Υπάρχει ωστόσο μεγάλη αβεβαιότητα, όπως σημειώνει το Reuters, σχετικά με το πώς μπορεί αυτό να λειτουργήσει και το πώς θα το δεχθούν οι Καταλανοί. Ορισμένοι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας έχουν προαναγγείλει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

Η ψηφοφορία αναμένεται στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Ραχόι θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο για τα πρώτα μέτρα ελέγχου της Καταλονίας. Αυτό συμπεριλαμβάνει την αποπομπή της κυβέρνησης της Βαρκελώνης και την υπαγωγή της τοπικής αστυνομίας στον έλεγχο της Μαδρίτης.

Εντωμεταξύ, στη μία το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το καταλανικό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν δεν προκήρυξε χθες εκλογές, όπως αναμενόταν και μεταδιδόταν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά πέταξε το μπαλάκι στο κοινοβούλιο της Καταλονίας να δράσει, με δεδομένο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Είναι πιθανό η καταλανική βουλή να αποφασίσει να άρει την αναστολή εφαρμογής της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, στην οποία είχε προχωρήσει ο Πουτζντεμόν, κάνοντας μια πιο ξεκάθαρη διακήρυξη, ή να θέσει σε ψηφοφορία επίσημο αίτημα απόσχισης από την Ισπανία.

Υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.