Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν τα μέλη του γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία (CCFT), μετά την ψήφιση από το γαλλικό Κοινοβούλιο του νόμου που απαγορεύει την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και ζήτησαν την ακύρωσή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο.
«Το επιμελητήριο μας θέλει εδώ να εκφράσει τόσο την έλλειψη της κατανόησης του όσο και τη μεγάλη απογοήτευση του και τη βαθιά θλίψη του για αυτή τη νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία» αναφέρει το CCFT σε ανακοίνωση του.
«Η ψηφοφορία θεωρείται σήμερα από όλο το τουρκικό έθνος, αλλά και από πολλούς Γάλλους που ζουν στην Τουρκία και γνωρίζουν αυτή τη χώρα, ως μια απαράδεκτη πράξη, εχθρική και αντίθετη προς τα γάλλο-τουρκικά συμφέροντα» προσθέτει, κάνοντας λόγο για μια «ανεπανόρθωτη και μόνιμη βλάβη» στις διμερείς σχέσεις.
Μετά την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, η γαλλική Γερουσία ψήφισε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Γαλλία, ανάμεσα τους και αυτή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1915-1917.
«Εκφράζουμε την ευχή να δούμε τώρα 60 γερουσιαστές και βουλευτές να υποβάλουν προσφυγή για αντισυνταγματικότητα του νόμου αυτού εντός της ταχθείσας προθεσμίας ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου» λέει το CCFT.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να ακυρώσει ένα νόμο που κρίνει αντισυνταγματικό, αν καταθέσουν προσφυγή 60 βουλευτές, 60 γερουσιαστές, ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, η εκείνος της Γερουσίας.
Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του.
Το CCFT έχει περίπου 400 μέλη, το ένα τρίτο των οποίων είναι γαλλικές επιχειρήσεις.
Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος της Γαλλίας, με 11,7 δισ. ευρώ συναλλαγών το 2010, με 400 γαλλικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στο έδαφος της και 11,5 δισ. ευρώ συνολικά άμεσες γαλλικές επενδύσεις.