Έως τον Μάιο του 2018 θα παρατείνει η Γερμανία τους ελέγχους στα σύνορά της, μια απόφαση που δικαιολογείται από την «τρομοκρατική» απειλή και τη μάχη κατά «της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
Η κατάσταση ασφαλείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, «επλήγησαν από δραματικές τρομοκρατικές επιθέσεις», παραμένει «τεταμένη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μεζιέρ, καθώς οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα επρόκειτο να λάβουν τέλος στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ακόμη, ο υπουργός έκανε λόγο για «ελλείψεις» που παρατηρήθηκαν «στο επίπεδο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» καθώς και για «σημαντική παράνομη μετανάστευση» στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν προκειμένου να δικαιολογήσει την παράταση «πέρα από τις 11 Νοεμβρίου» και για έξι μήνες, των ελέγχων στα σύνορα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα σύνορα με την Αυστρία και στις αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα, χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή προσφύγων. Η απόφαση ελήφθη «σε στενή συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας», σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, επανέφεραν, εκτάκτως, τους ελέγχους ταυτότητας στα σύνορά τους το 2015, αντιδρώντας στη μαζική εισροή προσφύγων, που προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο κυριότερος προορισμός αυτών των αιτούντων άσυλο ήταν η Γερμανία η οποία, με την ώθηση του καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το 2015. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι θα θέσει τέρμα τον Νοέμβριο στις παραβάσεις του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, με το επιχείρημα ότι η μεταναστευτική πίεση έχει μειωθεί.
Στη συνέχεια όμως πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, ζήτησαν μια χαλάρωση των κανόνων για την επαναφορά των ελέγχων προβάλλοντας τις απειλές για την ασφάλεια και με τον φόβο μιας νέας προσφυγικής κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι μετανάστες από την Αφρική φθάνουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Βρυξέλλες πρότειναν την τροποποίηση των κανόνων αυτών, δίνοντας τη δυνατότητα επαναφοράς τους για μια περίοδο που μπορεί να φθάνει τα τρία έτη, προκειμένου να «προσαρμοστεί σε «νέες απειλές» όπως η τρομοκρατία.