Νέα στοιχεία ανακοινώθηκαν για την ανεργία στην Αυστραλία, μία μέρα μετά την προειδοποίηση της Αποθεματικής Τράπεζας, για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, όπου για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια σημειώθηκε μηδενική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τον περασμένο μήνα περίπου 30.000 Αυστραλοί έχασαν τις δουλειές τους, ενώ οι εργοδότες τούς ζητούν να εργάζονται περισσότερες ώρες, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.
Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από την Αυστραλία να συμβάλει με οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της ενίσχυσής του για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών αναγκών κρατών μελών του με προβλήματα πόρων.
Η αντιπολίτευση αντιδρά στο να διαθέσει η χώρα 8 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά καλύτερο είναι να διατεθούν για τους Αυστραλούς που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Καλεί επίσης την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, αντί να κάνει κηρύγματα στους Ευρωπαίους για τα οικονομικά τους προβλήματα, να επικεντρωθεί στα οικονομικά προβλήματα της Αυστραλίας που επιδεινώνονται.
Στην έκθεση, που δημοσιεύεται δύο φορές τον χρόνο, αναφέρεται ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 2,5%, έναντι 3,6% που ήταν η πρώτη πρόβλεψη, κυρίως λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, οι αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να πατήσουν… φρένο: Κίνα, Βραζιλία και Ινδία προβλέπεται να έχουν συνολική ανάπτυξη 5,4%, έναντι 6,2%.
Ο δείκτης ανεργίας στην Αυστραλία έμεινε σταθερός στο 5,2% τον περασμένο Δεκέμβρη, το γεγονός εντούτοις αυτό οφείλεται στο ότι μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που ζητούσαν εργασία. Τον περασμένο μήνα χάθηκαν 29.300 θέσεις εργασίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις τάσεις επιβράδυνσης της οικονομίας.
Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν μεν 24.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης τον Νοέμβριο, χάθηκαν όμως 53.700 θέσεις μερικής απασχόλησης. Ο δείκτης συμμετοχής στον εργασιακό χώρο έπεσε απότομα στο 65,2%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2010. Ο αριθμός εκείνων που ζητούν εργασία μερικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 4.100, ενώ ο αριθμός εκείνων που ζητούσαν πλήρη απασχόληση αυξήθηκε μόνο κατά 300 άτομα.