Την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Σαουδική Αραβία συμφώνησαν Μόσχα και Ριάντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti η επίσημη εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Μαρία Βαραμπιόβα.
Μετά τη διαφαινόμενη απόκτηση των πυραύλων από την Τουρκία, η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη χώρα που ενώ φέρεται ως σύμμαχος των ΗΠΑ αποκτά τόσο σύγχρονο ρωσικό σύστημα.
Επίσης το Ριάντ θα αγοράσει από τη Μόσχα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα «Cornet-3M», βαρέος τύπου πυροβόλα TOC-1A Buratino, οπλοβομβιδοβόλα AGC-30 και αυτόματα Καλάσνικοφ ΑΚ-130
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός των άλλων η Rosoaboronexport και η Σαουδαραβική πολεμική βιομηχανία (SAMI), υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβία αυτομάτων τυφεκίων ΑΚ-103 και σφαιρών για τα εν λόγω αυτόματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο είχε εκφράσει την ανησυχία του όσον αφορά τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, επικαλούμενο την «επιχειρησιακή ασυμβατότητα των συστημάτων αυτών με τα αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα».
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του είχε υπογραμμίσει ότι η συνεργασία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στον αμυντικό τομέα δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών, αλλά προσβλέπει να εγγυηθεί «την σταθερότητα στον κόσμο και την περιοχή».
Το ενδιαφέρον του Ριάντ για την αγορά των S-400 είχε επιβεβαιώσει αρχικά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ραγκόζιν. Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία για την αγορά των ίδιων συστημάτων όπως και ότι κατέθεσε την σχετική προκαταβολή. Στην συνέχεια την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είχε επιβεβαιώσει ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν. Η Κίνα υπήρξε η πρώτη χώρα που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.