Περισσότεροι από 800 πυροσβέστες και στρατιώτες μάχονται από χθες κατά της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του πυρηνικού κέντρου στα 500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα γνωστού από τη σοβιετική εποχή, ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πυρηνικών ερευνών και κατασκευής ατομικών όπλων.
Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως το ραδιενεργό υλικό επανατοποθετήθηκε στο κέντρο του Σαρόφ, από όπου είχε απομακρυνθεί στις αρχές του μήνα εξαιτίας των πυρκαγιών.
Επίσης, περίπου 500 άνθρωποι συνεχίζουν των αγώνα τους για τον περιορισμό της φωτιάς γύρω από ένα άλλο στρατιωτικό κέντρο στο Σνέζινσκ στα Ουράλια, σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την ρωσική πρωτεύουσα, στο οποίο κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
Εν τω μεταξύ, η Greenpeace προειδοποίησε ότι οι πυρκαγιές στη Ρωσία είναι πιθανόν να προκαλέσουν διασπορά ραδιενεργής μόλυνσης.
Η ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται στο Μαγιάκ και όπως υποστηρίζει ο ειδικός Κριστόπ φον Λίβεν ο κίνδυνος είναι σημαντικός.
Εν τω μεταξύ αναβλήθηκαν οι δοκιμές των πυραύλων Ισκαντέρ και άλλων όπλων που κατασκευάζονται στην Κολόμνα, 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή αυτή.
«Από τότε που άρχισε η ξηρασία διακόψαμε τις δοκιμές και δεν μπορούμε να τις επαναλάβουμε, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς», δήλωσε ο διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρίας.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Ισκαντέρ είναι μικρού βεληνεκούς και η Ρωσία απειλεί να τους εγκαταστήσει στον θύλακο του Καλίνινγκραντ.
Επίσης, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο βάσεις του στρατού κάηκαν στις 29 Ιουλίου στην περιοχή της Μόσχας.
Στο μεταξύ, σήμερα σκοτώθηκε και δεύτερος στρατιώτης που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Σαρόφ.