Έπειτα από μια σύντομη ανάπαυλα, και με φόντο την ομιλία της Τερέζα Μέι στο συνέδριο του κόμματός της, που πολλοί χαρακτήρισαν φιάσκο, τα μαχαίρια βγήκαν και πάλι στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας. Τριάντα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος φαίνεται να επιχειρούν την αποπομπή της.

Η ομιλία της Μέι την Τετάρτη έγραψε ιστορία καθώς σημαδεύτηκε από τον κωμικό, που της επέδωσε «έγγραφο απόλυσης», τον αδιάκοπο βήχα της και, κερασάκι στην τούρτα, την κατάρρευση γραμμάτων από τα συνθήματα που ήταν το σκηνικό πίσω της.

«Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα κάνει τη δουλειά» τιτλοφορείται το κείμενο της υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ στην εφημερίδα Telegraph, τονίζοντας πως η Μέι «θα πρέπει να παραμείνει».

Ο αντιπρόεδρος της Μέι Ντέμιαν Γκριν επίσης δήλωσε πως η πρωθυπουργός θα πρέπει να συνεχίσει.

Όμως ο πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Γκραντ Σαπς κινήθηκε σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος.

«Πιστεύω πως πρέπει να προχωρήσει σε εκλογή ηγεσίας στο κόμμα» δήλωσε στο BBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 30 βουλευτές των Συντηρητικών στηρίζουν την προσπάθεια να φύγει η Μέι- ανάμεσά τους και πέντε πρώην υπουργοί.

Για να αμφισβητηθεί η ηγεσία της Μέι, χρειάζονται 48 Συντηρητικοί να γράψουν στην Επιτροπή 1922 του κόμματος. Σύμφωνα με τον Σαπς, οι τριάντα δεν έχουν συγκεκριμένο υποψήφιο που προωθούν και είναι υπέρμαχοι αλλά και πολέμιοι του Brexit.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ πάντως, εξέφρασε την ελπίδα η Μέι να μείνει στη θέση της.  «Η Τερέζα διαθέτει τα προσόντα για να είναι πρωθυπουργός, έχει υπάρξει εξαιρετική πρωθυπουργός, ελπίζω ότι θα συνεχίσει να είναι η πρωθυπουργός μας στα χρόνια που έρχονται» δήλωσε στο BBC.

Πολλοί αποδίδουν την επιβίωση της Μέι στην απουσία προφανούς διαδόχου που να μπορεί να συσπειρώσει το κόμμα στη διαδικασία του Brexit αλλά και στον φόβο πως η αποχώρησή της μπορεί να φέρει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στην εξουσία.