Το ποσοστό των Σέρβων που υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρουσιάζει καθοδική τάση, όπως ανακοίνωσε το Κυβερνητικό Γραφείο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό της κυβέρνησης, στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, το 51% των πολιτών θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε αρνητικά, το 18% θα απείχε ενώ ένα 3% ανέφερε ότι δεν αποφάσισε ακόμη για τη στάση του.

Ενδιαφέρον στοιχείο από τη δημοσκόπηση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι το 85 % των πολιτών τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη στην ΕΕ.

Η δημοσκόπηση έγινε μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην εγκρίνει το αίτημα της Σερβίας να λάβει καθεστώς χώρας προς ένταξη.

Οι πολίτες, ωστόσο, θεωρούν υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία της χώρας για τη στασιμότητα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.