Η εισαγγελία του Παρισιού άνοιξε σήμερα έρευνα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως μετά το θάνατο την Τετάρτη από πυρά στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας του γάλλου δημοσιογράφου Ζιλ Ζακιέ, κάτω από «ύποπτες» συνθήκες, σύμφωνα με τον όμιλο France Televisions για τον οποίο εργαζόταν.

Η εισαγγελία ζήτησε να γίνει εντός της ημέρας στο Παρίσι νεκροψία στη σορό του Ζιλ Ζακιέ, που επαναπατρίστηκε σήμερα, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Ο πρόεδρος του France Televisions Ρεμί Πφλιμλέν ζήτησε από τον εισαγγελέα της Δημοκρατίας του Παρισιού να διενεργηθεί έρευνα «που θα επιτρέψει να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του μεγάλου ρεπόρτερ» που ήταν 43 ετών, ανακοίνωσε ο δημόσιος όμιλος.

«Υπάρχουν ύποπτα στοιχεία» στις συνθήκες θανάτου του Ζιλ Ζακιέ, εξήγησε ο διευθυντής ενημέρωσης του ομίλου της δημόσιας τηλεόρασης Τιερί Τιγιέρ.

«Για παράδειγμα, γιατί, ενώ αυτή η αυτοκινητοπομπή των δημοσιογράφων είχε στρατιωτική συνοδεία, γιατί οι στρατιώτες εξαφανίσθηκαν την ώρα που έπεσαν τα πρώτα πυρά;», διερωτάται ο Τιγιέρ.

Ο Ζιλ Ζακιέ έχασε τη ζωή του στη Χομς, που αποτελεί επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης στην κεντρική Συρία, στη διάρκεια ενός ταξιδιού, για το οποίο το καθεστώς είχε δώσει τη σχετική άδεια.

Οι δημοσιογράφοι που ήταν μαζί του μίλησαν για ένα βλήμα όλμου, για ρουκέτα ή χειροβομβίδα. Το είδος του μηχανισμού μπορεί να ήταν μια ένδειξη για την προέλευση του βλήματος. Κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν μπόρεσε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι προερχόταν από το στρατό ή τους αντάρτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, η γαλλική προεδρία υποψιάζεται ότι πρόκειται για ένα γεγονός «στημένο» από τις συριακές αρχές.

«Κλίνουμε προς την εκδοχή της εξαπάτησης», δήλωσε στην εφημερίδα πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει απόδειξη σε αυτό το στάδιο. «Μπορεί κανείς να πιστέψει σε ένα ατυχές περιστατικό. Ωστόσο ταιριάζει πιθανότερο η εκδοχή ότι το καθεστώς επιδιώκει να αποθαρρύνει τους ξένους δημοσιογράφους και να αμαυρώσει την εξέγερση», προσθέτει η ίδια πηγή.

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν χθες τη συγκρότηση διερευνητικής επιτροπής για το περιστατικό.